Skyggespill: Schønberg for barn

Skyggespill: Schønberg for barn

Foto. Bård Gundersen

Det Norske Kammerorkester tar et langt steg vekk fra det klassiske konsertformatet når forestillingen "Skyggespill" har urpremiere på Sentralen i Oslo.

I samarbeid med den nederlandske musikkteaterprodusenten Oorkaan og Kulturtanken har orkesteret iscenesatt en eventyrforestilling der musikk og teater smelter sammen, basert på Arnold Schönbergs senromantiske stykke Verklärte Nacht.

Foto: Lars Opstad/Kulturtanken

Foto: Lars Opstad/Kulturtanken

I "Skyggespill" møter vi en liten gutt som sovner, og mens han sover våkner rommet til liv. Skygger kommer sigende fra under senga. Trær strekker grenene oppover veggene. Og hvem er den rødkledde som pilte forbi der? Gutten følger etter, og rundt ham fylles skogen med lyder, lyder fra monstre som vokter en dyp hemmelighet. Med scenografi, regi, kostymer og lys blir historien fortalt gjennom musikken, med instrumenter og bevegelser som virkemidler.

—   Vi er utrolig glade over å ha fått med oss Det norske kammerorkester, som på mange måter har banet vei her i Norge for nye måter å formidle klassisk musikk. Her får de bryne seg på det yngste publikummet, og samarbeide med det nederlandske teaterhuset Oorkaan, som har spesialisert seg på sceniske musikkforestillinger uten ord, sier Ane Roggen, produsent og prosjektleder ved Kulturtanken.

Forestillingen kalles en teaterkonsert, og er en del av tilbudet i Den kulturelle skolesekken i Oslo. I de to neste ukene spilles "Skyggespill" for nær 3000 elever på 5.-7. trinn fra skoler rundt om i Oslo. Teaterkonserten vises i Marmorsalen på kulturhuset Sentralen.

— Jeg tror ikke kammerorkesteret har gått så langt inn i teaterets verden tidligere, så dette blir spennende å se.  – Valget av Schönbergs Verklärte Nacht er også rimelig sprekt til en skoleforestilling, det er fantastisk og utfordrende musikk som sjelden fremføres for barn.

Foto: Lars Opstad/Kulturtanken

Foto: Lars Opstad/Kulturtanken

Søndag 22. oktober åpnes dørene for publikum, da "Skyggespill" vises som familieforestilling kl. 13.00, samme sted. Forestillingen varer ca. 45 minutter, og passer for barn i alderen 6 – 12 år. Før og etter familieforestillingen er det skyggespillverksted i hvelvet på Sentralen i Oslo.

Billetter til familieforestilling søndag 22. oktober kan forhåndskjøpes her: www.ticketmaster.no/event/544585

Forestillingen er et samarbeid mellom den nederlandske musikkteaterprodusenten Oorkaan, Det Norske Kammerorkester og Kulturtanken. Kulturtanken er fasilitator for prosjektet og produksjonen. Produksjonen er støttet av Dextra Musica.

Seminar og paneldebatt:
Søndag 22. oktober arrangeres også et seminar kalt Formidlingens kunst: Hvordan gjøre levende klassisk musikk relevant for barn og unge? Kunstnerisk leder fra det nederlandske kompaniet Orkaan, Caecilia Thunnissen, innleder før panelet diskuterer formidling av klassisk musikk til barn. Seminaret er på Sentralen fra kl. 11:00 til 13:00.
Moderator: Ane Roggen fra Kulturtanken. I panelet: Ida Habbestad (kritiker), Mari Haugen (Asker kulturhus), Ane Aass (regissør/scenekunstner), Maria Eikefet (utøver, daglig leder Ensemble Allegria) og Morten Halle (viserektor studier ved Norges musikkhøgskole).


Les mer om seminaret her!


Medvirkende i "Skyggespill":
Sara Övinge - fiolin
Musikere fra Det Norske Kammerorkester
Terje Tønnesen fra Det Norske Kammerorkester er kunstnerisk leder for produksjonen

Dagmar Slagmolen - regi
Jan Pieter Koch - coach
Dieuweke van Reij - scenografi
Sanne Oostervink - scenografi
Tim van ‘t Hof - lys
Caecilia Thunnissen - kunstnerisk leder fra Oorkaan

 

Statsbudsjettet og Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge

Statsbudsjettet og Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge

Hva skjer a'? Aktuelt i DKS og viktige frister

Hva skjer a'? Aktuelt i DKS og viktige frister