Møte med 100%-kommunene

Møte med 100%-kommunene

Reisebrev fra Trondheim, og møte med 100%-kommunene (8. og 9. mars).

Turen til Trondheim startet med skolekonserten Tråante på Strindheim skole. Der ble Kulturtankens reisefølge møtt av vertskapet i Trondheim ved Guri Krog Dodig, DKS-koordinator i Trondheim kommune.

Etter konserten fikk vi anledning til å samtale med produsent Øyvind Anda og de to dyktige musikerne Marja Fjellheim Mortensson og Katarina Barruk. De synger på sine morsmål, henholdsvis sørsamisk og umesamisk, og fortalte om sin bakgrunn og forhold til joiken. Det var inspirerende å oppleve to så reflekterte og gode forbilder på selveste kvinnedagen, og inspirerende i forhold til Kulturankens forestående arbeid med en strategi for unge samiske utøvere.

Skolekonserten Traante på Strindheim skole

Skolekonserten Traante på Strindheim skole

Fra Strindheim gikk turen videre til Scandic Nidelven og lønsjmøte med alle representantene fra kommunene med fullt ansvar for DKS-program og -turné lokalt (såkalte 100%-kommuner). Der fikk direktøren en fin samtale om, og innsikt i, kommunenes perspektiv på nærhet til skole og oppvekst, samarbeid med kulturskolene, viktigheten i politiske vedtak som støtter DKS, og hvordan hver enkelt kommune har valgt å organisere seg. Og selvsagt også hvilke forventninger de har til Kulturtanken.

Dagen ble avrundet med premierefilmen Sameblod under filmfestivalen Kosmorama.

Sola skinte over et vakkert Trondheim når vi innledet våre samtaler neste dag, og økonmisjef Kristian Fosser informerte om hvordan vi skal samarbeide videre nå når tildeling og rapportering går direkte mellom 100%-kommuner og Kulturtanken.

Før retur til Oslo hadde vi også tid til et stopp på den nybygde Vikhammer skole. Der fikk vi høre Sissel Horndal lese fra boken sin Sølvmånen, som er basert på et ganske skummelt samisk eventyr. En spennede avslutning på to rike dager i Trondheim.

Vi takker for hyggelig vertskap og gode samtaler med representantene fra 100%-kommunene.

 

 

 Kulturreforma skjer no

Kulturreforma skjer no

Reiser Norge rundt

Reiser Norge rundt