Fagansvarlig for film

Fagansvarlig for film

Navn: Iram Haq
Stilling: fagansvarlig for film i Kulturtanken


Kan du fortelle litt om din bakgrunn, relevant for den stillingen du har nå?

Jeg har vært i filmbransjen i mange år, som skuespiller, manusforfatter og regissør. Jeg har spilt i flere filmer og tv-serier, og har selv skrevet og regissert to kortfilmer og to spillefilmer.
Min første spillefilm «Jeg er din» ble valgt som Norges kandidat til Oscar. Jeg har laget en kortfilm som heter «Skylappjenta» som både er en billedbok og kortfilm for unge. Og min siste film «Hva vil folk si», handler om en ung jente som utsettes for sosial kontroll. Den har vært godt besøkt på kino i Norge og vunnet en rekke priser, og den ble blant annet vist i konkurranseprogrammet i Toronto, som jo er litt prestisje for en filmskaper. Generelt er jeg veldig opptatt av barn og unge, deres fortellinger, deres rettigheter og historier fortalt til og om dem.
 

Hvilket forhold har du til Den kulturelle skolesekken?

Jeg har selv turnert noe med egne filmer i DKS, både med «Skylappjenta» for barne- og ungdomstrinnet og «Hva vil folk si» som jeg nylig viste for elever i videregående skole. Jeg tenker at DKS gir en fantastisk mulighet for barn og unge til å oppleve kunst og møte kunstnere, uansett bakgrunn og bosted – og akkurat det er unikt med ordningen. Men jeg ser også noen utfordringer i hvordan det legges til rette for kunstmøtene i DKS. Dette gleder jeg meg til å jobbe mer med.
 

Hvilke ambisjoner har du, og muligheter ser du for ditt fagfelt i DKS?

Jeg håper på et godt samarbeid med de andre DKS-aktørene på filmfeltet, festivaler og produsenter av filmformidling i DKS. Jeg ønsker at vi sammen skal løfte film som kunstfelt i DKS, og sørge for gode og inspirerende møter med film for barn og unge i hele landet.  Jeg har som ambisjon at de får oppleve hva filmkunst er, og se en bredde av sjangre og filmskapere. Det er potensiale for mer film og enda flere ulike filmskapere i DKS.

 

Hva det første du vil ta tatt fatt på i jobben som fagansvarlig for filmfeltet i DKS?

Nå må jeg kartlegge og bli kjent med feltet og finne ut av hva som fungerer godt og hvor utfordringene ligger, så jeg kan ta gode grep. Jeg skal til Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIF) neste uke, og ser frem til å møte så mange som mulig av andre DKS-kollegaer der.

DKS-konferanser på trappene

DKS-konferanser på trappene

- En opplevelse jeg aldri ville vært foruten

- En opplevelse jeg aldri ville vært foruten