Leseambassadører

Leseambassadører

En sjuåring har 5000 ord i sitt ordforråd.
En 17-åring som ikke leser har 15.000 ord.
En 17-åring som leser har 50.000 – 70.000 ord.


Dette kunne den svenske leseambassadøren, Johan Anderblad, fortelle oss fra scenen på Nordisk barnebokkonferanse (NBBK) som gikk av stabelen på Sølvberget i Stavanger denne uka. Leseambassadøren jobber for at alle, uansett bakgrunn, skal ha lik mulighet til å nå litteraturen. Og om tallene han presenterte oss for er sanne (og det må vi jo ta utgangspunkt i at de er), er lesing eller ikke lesing en demokratisk utfordring.

Hvor går grensen? Det var temaet for årets NBBK. Spørsmålet er legitimt å stille. Finnes det en grense for hva som kan formidles til barn og unge i dag? På programmet i Stavanger var det forfattere og illustratører som utforsker kulturelle og etiske grenser, forskere som jobber med grensene for litteraturbegrepet og bibliotek som utvider sine egne grenser.

Vi fra Kulturtanken var der for å lære, bli inspirert og ikke minst treffe gamle og skape nye bekjente og kontakter. Høydepunktene var mange. Det var svært interessant å høre Ayoe Quist Henkel fra Center for børns litteratur og medier i Aarhus sitt foredrag om intermedial lesing. Blir litteraturen bedre når man krysser boka med opplevelsen fra dataspill eller blir det heller flatere og en opplevelse som verken får fram det beste i boka eller i dataspillet?

Det er alltid spennende å lytte til de gode formidlerne; Gro Dahle, Bjørn Ingvaldsen, den svenske forfatteren Zulmir Becevic og den svenske slampoeten Oskar Hanska. Det var ikke minst interessant å få et nordisk perspektiv på barne- og ungdomslitteraturen - for vi er jo så like, men likevel ulike. Og hvem fikk vel ikke lyst til å reise til Helsinki på studietur etter å ha sett presentasjonen av det splitter nye Oodi Helsinki Central Library?

Tilbake til leseambassadøren og hans tall for ordforråd: hvis vi med litteraturformidlingen i DKS kan bidra til å øke lesegleden og gjerne -evnen hos elevene, og dermed bidra til en tre-, fire- eller femdobling av ordforrådet deres når de er 17 år, har vi oppnådd svært, svært mye. Og hvis de samtidig får et grensesprengende og kunstnerisk profesjonelt møte med litteraturen er vi virkelig på vei mot noe.

Takk for flotte og inspirerende dager, Nordisk barnebokkonferanse! Vi sees igjen om to år.

Av Kristin Stolz Thomassen, fagansvarlig for litteratur i Kulturtanken


- Neste generasjon filmskapere kommer fra Notodden!

- Neste generasjon filmskapere kommer fra Notodden!

Barn og unges stemmer skal med!

Barn og unges stemmer skal med!