Lynkomposisjon og urpremiere

Lynkomposisjon og urpremiere

Det skrangler fra koffertene når Jon Halvor Bjørseth og Isak Anderssen entrer skolen, tidlig på morgenen før elevene ankommer. Kofferter stappfulle av alle tenkelige instrumenter — noen hjemmesnekrede og av den kreative sorten, andre slik vi kjenner dem fra før.

- Det klør i fingrene og alle har lyst til å slå på disse rare instrumentene, og de ser også at de lett kan lage sånne instrumenter hjemme eller i sløydsalen på skolen. Da er ikke så mye  fokus på teknikken, men når i musikken passer med et kakefatsmell eller noe sånt, sier Jon Halvor Bjørseth.

small_Drivhuset_Loppa_2018_LarsOpstad_048.jpg

Bjørseth har holdt musikkverksted for barn siden slutten av 90-tallet, og sammen med makker Isak Anderssen er de for anledningen på turné for DKS-Finnmark. Turneen er en blanding av verksted i "vanlige klaserom" og på spesialskoler for elever med tilrettelagt undervisning.

- Vi er nødt til å være fleksible ettersom ingen dag er lik den forrige eller neste. Vi ble en gang utfordret på å besøke noen spesialskoler på en turné. Det gikk helt fint, og siden har vi reist på egne turneer kun for spesialskoler, sier Bjørseth.

Skrangleorkester, sang og piano. Isak Anderssen, for anledningen dirigent i klasserommet hvor de lager komposisjonene.

Skrangleorkester, sang og piano. Isak Anderssen, for anledningen dirigent i klasserommet hvor de lager komposisjonene.

- Vi gjør lydopptak fra alle konsertene, som vi legger på nett og sender til skolene, sier Isak Anderssen, som forteller at opptakene har enkelte skoler brukt videre i undervisningen, hvor de har bygget skoleavslutninger videre på verkstedene.

Rett som det er møter de elever som behersker musikkinstrumenter, og som de da får spille med.
- Vi bygger ideene på deltagerne og hva de fikser og klarer. Hvis noen spiller et instrument fra før kan de spille soloer oppå, det er ikke vanskelig å flette inn korpsinstrumenter eller strykere, sier Bjørseth.

Konferanse om elevmedvirkning

Konferanse om elevmedvirkning

Vær varsom, utøver!

Vær varsom, utøver!