Nasjonens stemmer i bilder

Nasjonens stemmer i bilder

Den første nasjonale konferansen om samisk kunst og kultur i Den kulturelle skolesekken er gjennomført på Sametinget i Karasjok. Kunstnere og forvaltere møttes til diskusjon og for å stake veien videre. Samisk kunst og kunstnere skal opp og frem gjennom Den kulturelle skolesekken!

- Vi har et overordnet samfunnsoppdrag med kunst og kultur, der det samiske har sin soleklare plass. I det perspektivet har konferansen vært viktig for å dele kunnskap, og for at mange flere får ta del i denne felles kulturarven vi har. Vi bør ha en bevisst holdning til det samiske, en inkluderende holdning, for synlighet er veldig viktig, sier Lin Marie Holvik, direktør i Kulturtanken, etter to dagers konferanse i Karasjok.

Konferansen kan du se på videoopptak her
Hele programmet finner du her
Bildegalleri fra begge dagene finner du nederst i saken. 

small_NasjonensStemmer_2018_D850_LarsOpstad_084.jpg

Saia Stueng er en ung forfatterdebutant fra Karasjok. Hun debuterer med ungdomsromanen Hamburgerprinsessa på nordsamisk, høsten 2017: Hamburgerprinsessa. Boka ble raskt utsolgt fra forlaget, og andreopplaget kommer senere i vår.

small_NasjonensStemmer_2018_D850_LarsOpstad_020.jpg

SlinCraze, aka Nils Rune Utsi, åpnet konferansen i biblioteket på Sametinget.

small_NasjonensStemmer_2018_D5_LarsOpstad_019.jpg

Den samiske rapperen fra Masi ble for alvor kjent da han rappet i Kong Haralds 70-årsfeiring på slottet.

small_NasjonensStemmer_2018_D5_LarsOpstad_046.jpg

Elle Sofe Henriksen etterspurte kriterier for utvelgelse av produksjoner til DKS og mer transparens. Hun ønsker også at DKS skal være mer i kontakt og dialog med henne som kunstner, også i de ulike fasene hun er som kunstner.
Se trailer på Henriksens film om "Juoigangiehta / The Yoiking hand" her

small_NasjonensStemmer_2018_D850_LarsOpstad_153.jpg

Rådsmedlem i Sametinget, Henrik Olsen, i panelsamtale om økonomiske støtteordninger.

small_NasjonensStemmer_2018_D850_LarsOpstad_216.jpg

Ole Nicklas Mienna Guttorm var samisk veiviser i fjor, og fortalte om sine erfaringer som ambassadør for samefolket i norske skoler og i FNs permanente forum for urfolk i New York.

«Den største utfordring som samisk veiviser var for en som var vant til å reise på jobb med scooter å lære seg å ta kollektiv trafikk», sa Mienna Guttorm.

Les om Samiske veivisere-prosjektet her

small_NasjonensStemmer_2018_D5_LarsOpstad_048.jpg

«Gjennom langsiktig og systematisk arbeid er det blitt en større utbredelse, forståelse og aksept for samiske og kvenske produksjoner i Troms fylkeskommune» sa grunnskolekoordinatoren i DKS Troms, Mona Aas Johansen.

small_NasjonensStemmer_2018_D5_LarsOpstad_235.jpg

Konsert med Marja Helena Mortensson Fjellheim og Georg Buljo på Samisk senter for samtidskunst/Sámi Dáiddaguovddáš

small_NasjonensStemmer_2018_D5_LarsOpstad_210.jpg

"Gjett hva jeg skal gjøre", sa torsdagens konferansier, Biret Ristin Sara, som hadde joiket konferansedeltakerne inn fra pausene til konferanserommet. Sara er styreleder for Samisk kunstnerråd og joiker. 

small_NasjonensStemmer_2018_D5_LarsOpstad_552.jpg

Den nevenyttige samen — billedkunstner Geir Tore Holm om håndverk, materialbruk og samtidskunst i kampen mot kolonialisme.

small_NasjonensStemmer_2018_D850_LarsOpstad_202.jpg

Lederen for Scene 8 i Nordland, Nina Badendyck, refererte til vedtaket i fylkestinget i Nordland 17.04.2018, om at de skal bidra til nye samiske produksjoner som kan turnere i hele landet.

small_NasjonensStemmer_2018_D850_LarsOpstad_534.jpg

Joik og samisk kultur som en del av vår felles kulturarv.
Frode Fjellheim, musiker og studieprogramansvarlig ved Nord universitet, holdt foredrag og joikeprofessoren ga samtidig salen et grunnkurs i joiking.

Les mer om Kulturtankens treårige samiske prosjekt her.

Foto: Lars Opstad / Kulturtanken

Aktuelt i DKS

Aktuelt i DKS

SE VIDEO: Nasjonens stemmer

SE VIDEO: Nasjonens stemmer