Trommevirvler og torsketunger

Trommevirvler og torsketunger

Det er knapt mulig å reise lenger vekk fra hovedstaden og forstatt være i Norge. Og glemmer du mobilladeren på tur, ja da må du klare deg uten, eller reise en time med båt og halvannen time med bil til Alta for å skaffe ny (selverfart).

På jakt etter gode bilder og opplevelser er det vanskelig å ikke bli pangforelsket i den værharde naturperlen Hasvik. Kommunen med knappe 1000 innbyggere har tre skoler fordelt på tre små tettsteder, og slik må det være ettersom de henholdsvis 15 og 40 kilometer lange strekningene fra Hasvik til Breivikbotn og Sørvær rett som det er må stenges på grunn av dårlig vær.

Den kulturelle skolesekken besøker elevene i Hasvik like hyppig som alle skoler i resten av landet. Hva betyr det for elevene på et småsted, langt fra store kulturbygg og mangfoldige kulturtilbud?

- For ungdommene er DKS-besøk i mange tilfeller det de får av kulturelle tilbud som treffer dem, sier rektor ved Hasvik skole, Dan Vidar Johnsen, som opplever at veldig mye av det som kommer fra DKS er av høy kvalitet.


Hverdagsinnblikk
For anledningen byr Hasvik på uavnlig lite vind for årstiden og plussgrader i sola. Og innbyggerne vet å sette pris på gjestene, i dette tilfellet trommeslager Andreas Bratlie. Trommisen blir invitert inn i fiskefabrikken hvor morgendagens konsertpublikum, ungdomsskole-elevene, er i full sving med å skjære torsketunger etter skoletid.

small_DSC_2656.jpg

Alle må trå til i høysesongen, forklarere ungdommene fra Hasvik skole, som syns det er helt ok å bytte ut en naturfagstime med konsert neste dag.

Etter omvisningen på fabrikken blir musikeren og teknikerne med ut i båt og torskefiske i åpent hav mot Grønland.

- Akkurat nå er det helt ok å være på skoleturné, sier Andreas Bratlie, opptatt med å dra opp flere torsk i vektklassen 8-10 kilo.

Det er blitt noen naturopplevelser på Bratlie, som har turnert store deler av landet med soloforestillingen "Selfie".

- Det er en tilleggsgevinst å komme seg rundt og få sett fin natur og kultur og møte folk på stedene man er, sier Brattlie

«Selfie» er en teknisk tung og krevende produksjon, med videoanimasjon på et dusin skjermer. Selv om Bratlie står alene på scenen har han med seg to teknikere og trenger hjelp av et knippe elever til å rigge opp og ned hver dag. I gymsalen på Hasvik skole består publikum av knapt 30 elever.

- Det er ikke noe vanskelig å motivere seg for et mindre publikum, du tenker bare at dette blir en litt annen feeling. Når du er på skoleturné vet ikke før samme dag hva slags rom du har å forholde deg til. Størrelse og etterklang og slikt, man blir rett og slett tilpasningsdyktig, sier Bratlie.

- Denne konsertproduksjonen var midt i blinken, oppsummerer rektor i Hasvik, Dan Vidar Johnsen, som også minnes beøket av  Sara og Arash (hiphop-duo fra Kristiansand).
- Det var helt fantastisk bra. De traff veldig godt, erindrer Johnsen.

 

 

Råd fra samiske produsenter, del 1

Råd fra samiske produsenter, del 1

Konferanse om elevmedvirkning

Konferanse om elevmedvirkning