Daniel Røssing med band på scenen i Larvik

En legende på turné i DKS

Ordet legende er et forslitt uttrykk. Det brukes om for mange og av for mange. Men av og til må det brukes. Sånn som nå. Når «the father of rock and roll» skal beskrives er det vanskelig å finne et mer definerende og riktig ord: Legenden Chuck Berry.

Chuck berry
Chuck Berry eller the father of rock’n roll. Foto: Pablo Vaz/Wikimedia Commons

Chuck Berry er mannen som veldig mange mener definerte rock and roll. Elementene han tok med seg fra country, jazz og spesielt fra blues brukte han til å sette sammen en ny musikkstilart. Rock.  

Energisk driv akkompagnert av tekster som beskrev amerikansk ungdomsliv gjorde han til en av populærmusikkens aller største stjerner på 50- og 60-tallet. Statusen beholdt han resten av sitt lange og særdeles musikalsk aktive liv. Berry spilte over hele verden helt frem til sin død i 2017, da var han 90 år gammel. 

En hyllest til Chuck Berry

En av musikerne som fikk æren av å spille med denne mannen er Daniel Røssing. Han gjorde over 100 konserter med Berry og ble kjent med mannen med seilerhatten. Nå har Daniel byttet ut store scener over hele verden med turné i Den kulturelle skolesekken – med en hyllest til rockens far.  

Når vi skal spille pleier vi å spørre om det er noen som vet hvem Chuck Berry er, så er det som regel noen som rekker opp hånda.

– Daniel Røssing

– Når vi skal spille pleier vi å spørre om det er noen som vet hvem Chuck Berry er, så er det som regel noen som rekker opp hånda, sier Daniel.  

Det virker som om musikklærere bruker Chuck Berry som eksempel for tidlig rockemusikk, så det er noen som kjenner det igjen derfra, sier Åsmund Gjevik som spiller bass i trioen.  

– De vet i alle fall hvem han er når vi er ferdige, ler Daniel.  

Daniel Røssing med band på scenen i Larvik
Daniel Røssing (piano/vokal), Åsmund Gjevik (bass) og Markus Edvardsen (trommer) fremfører "Hyllest til Chuck Berry" på Marked for Musikk i Larvik, 21. oktober 2020.

Ønsker å nå flere

Trioen, som også består av Markus Edvardsen på trommer, er nå på turné i Den kulturelle skolesekken i Trøndelag med forestillingen. Likevel tok de en snartur innom årets Marked for musikk i Larvik for å vise seg frem til flere, og kanskje få mulighet til å turnere i resten av landet også. Det er også grunnen til at de deltok på arrangementet.

– Vi har veldig lyst til å spille andre steder enn i Trøndelag, Norge er jo stort. Så dette er et fint sted for oss å vise oss frem. Vi har fått gode tilbakemeldinger når vi spiller, så vi håper jo at flere har lyst til å bruke oss, sier Åsmund.

Forestillingen deres består av et knippe av de mest kjente låtene til Berry (blant andre «Roll over Beethoven», «Nadine» og «Johnny B. Goode»), som fremføres med HØYT energinivå og sjelden presisjon. I tillegg deler de historier om livet og musikken til Berry, der flere av dem er hentet fra opplevelsene Daniel hadde som en del av bandet til Chuck. Som rockere flest er han kjent som som en ordentlig eksentriker.

Blant annet hendte det at Berry gav bandmedlemmer sparken på scenen, midt under konsert.

– Akkurat det har ikke vi kopiert, ler Daniel. Og selv om å turnere i skolesekken er annerledes enn «vanlig» konsertvirksomhet, trives vi veldig godt med å turnere i ordningen . Selv om det er tidlige morgener er det fint å sette seg i kassebilen vår og kjøre til et nytt sted for å spille for unge folk, forteller han.

Åsmund Gøvik gjør duckwalk under konserten
Chuck Berry sin signaturmove var ”duckwalk”. Her er Åsmund Gjevik sin versjon. Foto: Anine Ellinor Aasen/ Kulturtanken.

Chuck Berry i DKS?

Men hvordan ville Chuck Berry selv har fungert innenfor DKS-rammene?

– Hvis kontraktene følges opp til punkt og prikke så er han stort sett fornøyd, men om ting ikke er på stell så kan han bli vanskelig å ha med å gjøre, sier Daniel. I DKS er jo de tingene veldig, veldig bra, så det er jo en god start, ler han.

– Men er kontraktene etter Chuck Berrys standard? lurer Åsmund.

– Nei, det er de nok ikke, sier Daniel. han skulle jo ha femstjernes hotell og en stor Mercedes som kjørte han dit han ville. Det får ikke vi, smiler han.

Men han kunne nok ha trivdes med publikummet – altså unge folk. Det var jo unge folk på High School han spilte for i begynnelsen når han slo gjennom, så det ville nok ha passet bra, fortsetter Markus.

I tillegg var han først opp om morgenen, så døgnrytmen hans ville kledd Den kulturelle skolesekken.

Ingen forslag fra Chuck Berry

Det er dessverre sånn at Chuck Berry aldri rakk å levere forslag til turnere i Den kulturelle skolesekken.

Men heldigvis har Daniel & co påtatt seg oppgaven med å formidle den aller første rockemusikken til barn og unge i Norge.