En danser i et stillbilde fra filmen SOLOS Tilt Grow 2020

Fest og scenekunst hjemme i stua – kom på Showbox 2020!

Internasjonale minglemøter, Zoom-party og skreddersydde én-til-én-konserter: Den 16. utgaven av Showbox innleder adventsesongen i ny, digital festdrakt.

Fra SOLOS Tilt Grow 2020. Foto: Lise Skjæraasen.

– Vi vil gjøre vårt beste for at folk skal få festivalfølelsen, selv om vi ikke kan være sammen her i Oslo.

Elin Owrenn Rekdal er spent, men gleder seg veldig. Første desember braker det endelig løs med årets Showbox, scenekunstfestivalen for barn og ungdom. Sammen med kollegaene i Scenekunstbruket har kommunikasjonsrådgiveren måtte tilpasse seg tidens ånd, og gjør seg klar for en heldigital gjennomføring over fire festivaldager.

– Det er rimelig hektisk, og det er klart det er veldig rart å sitte på hvert vårt hjemmekontor nå rett før festivalstart. Men vi er veldig glade for at vi greier å gjennomføre en festival, selv om den blir svært annerledes, sier Rekdal.

Digital plakat for Showbox 2020
Årets festivalplakat. Foto: Showbox.

Festivalfølelsen – på nett

Elin Rekdal - portrett
Elin O. Rekdal fra Scenekunstbruket. Foto: privat.

Den erfarne festivalstaben har lært mye nytt ved å planlegge for et digitalt arrangement i en pandemi. Mye arbeid har gått med til å få til en sømløs flyt mellom de mange ulike programpostene, deltakerne og plattformene.

Vi er så heldige at vi har lært av mange andre som allerede har gjort seg erfaringer. Noe kommer vi til å ta med oss videre, for selv om verden åpner igjen kan vi nå bredere ut om vi er mer digitale enn vi har vært før, poengterer Rekdal.

Blant årets nye tiltak er nettsidene, som er omgjort til en «festival-hub» der det meste av gjennomføringen skjer. Statusen som en viktig møteplass for feltet opprettholdes ved å koble norske scenekunstnere sammen med internasjonale programmere digitalt, sånn at de kan bli kjent til tross for fysisk avstand.

Vi håper publikum sitter igjen med følelsen av å ha vært på festival; der man har deltatt på noe sammen med andre, kanskje lært noe nytt eller fått nye perspektiver.

Elin O. Rekdal

– Det blir litt sånn man ville gjort på festivalområdet, i baren eller på et minglearrangement, Vi håper publikum sitter igjen med følelsen av å ha vært på festival; der man har deltatt på noe sammen med andre, kanskje lært noe nytt eller fått nye perspektiver.

Podcast, tenåringsambassadører og personlige partiturer

Rekdal forteller at det selvfølgelig var leit å måtte kutte alle liveforestillingene fra programmet. Festivalstaben håpet i det lengste å kunne vise noe live, iallfall for barn og unge i Oslo. Som alle andre gleder de seg til vi alle kan oppleve den levende scenekunsten i samme rom igjen.

I år er fokuset et utvidet og godt fagprogram.

Vi ønsket at det skulle være noe for scenekunstnerne, noe for de internasjonale delegatene, noe for nettverket vårt her i Norge og noe for formidlerne og programmererne. Det tror jeg vi har fått til. Det er noe for enhver smak, workshoper der du må aktivt delta, og samtaler du bare trenger å lytte til.

Det varierte tilbudet kommer godt frem i Rekdals egne programanbefalinger:

1.    Kunstnersamtaler
– Dette er vår nye podcast og videoserie som vi lanserer under Showbox. Konseptet er enkelt: Vi introduserer to scenekunstnere for hverandre og lar dem snakke sammen i en halvtime foran kamera om det de vil. Og resultatet har blitt så bra! Ideen fikk vi på Gulljerven i fjor, der vi satte sammen to og to fra scenekunstfeltet for å dele ut prisene. Mange forberedte seg skikkelig godt, og samtalene de hadde hatt var skikkelig fine. Så Kunstnersamtaler kan man virkelig glede seg til!

Anders Kipperud og Hildur Kristinsdottir i samtale
Hina Zaidi og Daniel Grindeland i samtale
Guri Glans og Joakim Borgen
Kunstnerne Jens Jeffrey Trinidad og Magnus Myhr i samtale

Glimt fra innspillingen av Kunstnersamtaler: Anders Kipperud og Hildur Kristinsdottir, Hina Zaidi og Daniel Grindeland, Guri Glans og Joakim Borgen, Magnus Myhr og Jens Jeffry Trinidad. Foto: Scenekunstbruket.

2.     Co-programming workshop
– Dette er en workshop vi har utviklet i det ene EU-prosjektet vårt: T.E.E.N. Ambassadors Across Europe, og er et verktøy der de som programmerer scenekunst for et ungt publikum og det unge publikumet selv kan komme sammen og forhåpentligvis være en måte å engasjere målgruppen på. Jeg har selv deltatt på workshopen live, og det var veldig gøy. Denne gangen skjer det digitalt, noe som gjør at det lettere for mange å delta. 

3.     Kunstnerisk innhold– I år må det være lov å anbefale hele det kunstneriske innholdet under ett, ettersom det kun er tre forestillinger på programmet!

Okkupasjonens fanger er gjort om til et hørespill med koronamidler fra Kulturrådet, og det har premiere under Showbox. I forbindelse med denne vises en samtale mellom elever på Kuben videregående skole og representanter fra stykket. 

En skuespiller sitter fastbundet med ryggen til på en krakk
Benjamin Røsler som Wisam i Okkupasjonens fanger. Foto: Motforestillinger.

– Vi gleder oss enormt til å streame Panta Rei danseteaters forestilling SOLOS TILT Grow 2020 fra Sentralen, der unge, norske danskekunstnere har samarbeidet med ulike koreografer. Forestillingen blir noe helt spesielt og tar i bruk hele Sentralen. Det er en forestilling som egentlig skulle spille utendørs, så de har laget en morsom liste til hva du kan gjøre for å få «utendørsfeelingen».

En danser i et stillbilde fra produksjonen SOLOS Tilt Grow 2020
Fra SOLOS Tilt Grow 2020. Foto: Ortenheim Photography.

– Heldige er de 18 utvalgte som får oppleve én-til-én-forestillingen A Piece of You, av og med den skotske komponisten og scenekunstneren Greg Sinclair. Han møter deg på Zoom, og gjennom en samtale lager han et partitur som han til slutt spiller for deg. Dine tanker og svar er gjort om til ditt helt eget musikkstykke!

Musiker Greg Sinclair snakker med en publikummer over Zoom
Greg Sinclair i møte med en publikummer under A Piece of You. Foto: Lucas Chih-Peng Kao

Glitter og stas på Zoom

Annerledes-år til tross: noen tradisjoner varer evig. Julegranen som markerer åpningen av festivalen er med også i år, og denne gangen blir den tent av kulturminister Abid Q. Raja. Sist, men ikke minst: selvsagt blir det Showboxfest. Alle er velkomne, og det er enkelt å delta: ta på deg fine klær, sett deg i stua og logg på Zoom.

– Vi håper mange kommer! Det blir DJ, det blir quiz for de som vil, det blir mulighet for å møte nye mennesker, henge og danse. Så ta på deg så mye glitter og stas du kan, og kom på fest.

Hvordan delta på Showbox 2020:

Det meste av programmet strømmes gratis på Zoom via Showbox´ nettsider, og alle kan delta.
Noen av workshopene samt Showboxfesten har forhåndspåmelding, og du kan fremdeles melde deg på.
Greg Sinclairs A Piece of You koster kr 100 per forestilling.

Fullt program, billetter og påmelding finner du her.