Jenter foran Pc jobber med 3d-modellering

Ny kunstlab i Kristiansund

Nybrotsarbeid i skjæringspunktet kunst/teknologi.

Mathea Sjølstad-Hellem og Luna Kirkenes Slettem jobber med 3d-modeller. Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune.

I Kristiansund samarbeider Møre og Romsdal fylkeskommune, Kristiansund kommune og Kulturtanken om å etablere en splitter ny kunstlab.

Portrett av Hanne Grøtt Ulla
Hanne Grøtt Ulla er i gang med ADA - prosjektet i Kristiansund.

Kunstlaben, som har fått navnet ADA, skal bli en arena hvor kunstnere og kulturaktører skal få utvikle og teste prosjekter i samspill med teknologi, gjerne sammen med skoleelever.

– Prosjektstaben for den nye kunstlaben er på plass, og er i gang med tester og forsøk i god laboratorium-ånd, forteller prosjektmedarbeider Hanne Ulla i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Skal forebygge utenforskap

– Å være med på å etablere et nytt tilbud og arbeidsrom for kunstnere, hvor de kan få eksperimentere med prosjekter i tett dialog med teknologikompetanse, er helt rått! Spesielt når det i tillegg er et prosjekt som utvikles i dialog med byen, infrastrukturen her og de unge. Det er veldig spennende, sier Mattis Himo, rådgiver for ung kunst i Kristiansund kommune.

Etableringen av ADA er en del av et større innovasjonsprosjekt med fokus på å skape varierte opplæringsarenaer for skoleelever, i tillegg til å legge til rette for nyproduksjon.

Portrett av Elin Kanck Lorentzen
Elin Kanck Lorentzen, prosjektleder for ADA - prosjektet.

– Gjennom å slå sammen krefter i form av engasjement, samfunnsoppdrag, penger og arbeidskapasitet, lager vi nå et tilbud som vil bidra til å forebygge utenforskap og frafall fra skole og fritidsaktiviteter – og som kan skape nye utdanningstilbud og arbeidsplasser innen kulturell og kreativ næring. 

Det sier Elin Kanck Lorentzen, prosjektleder for ADA og rådgiver ved kulturavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune.

I tillegg til å være arena for utvikling og produksjon, skal kunstlaben også være et tilbud som fremmer samarbeid mellom aktører innen forskning, utdanning og innovasjon i grensesjiktet mellom kunst, kultur og teknologi.

ADA har lånt sitt navn fra Augusta Ada Byron King (1815-1852), grevinne av Lovelace. Hun skrev verdens første algoritme i 1843, og regnes som en datapionér.

I 2022 ble prosjektet tildelt 1,5 millioner i innovasjonsmidler for opprettelsen av Kunstlaben i Kristiansund.

Mer info om kunstlabens aktiviteter og utlysninger kommer høsten 2023. 

Les mer om digitalte innovasjonsmidler:

Elever med VR-briller

Innovasjonsmidler til kunstlab, digitalt kulturhus og satsing på digital bærekraft

Møre og Romsdal/Kristiansund, DKS Agder/Cultiva og Gaia Vesterålen/Nordland får midler for å utvikle nyskapende kunst- og kulturopplevelser for barn og unge. Samtidig etableres ressurssentrene som et nasjonalt nettverk.