Fiolinister spiller i skolegården.

Stryk-karakter i skolegården

De er unge, de liker å spille stående, uten uniformert antrekk, uten noter og uten dirigent. Helst spiller de konsertene ute i skolegården, hvis været tillater det.

Foto: Lars Opstad/Kulturtanken

Ensemble Allegria er et kammerorkester, eller et lite symfoniorkester som har behov for å bryte gamle skikker og fordommer innenfor sjangeren, og repertoaret på skolekonsertene er en miks av musikk som er 400 år gammel og siste skrik fra hitlistene.  
 
- Vi sitter alle igjen med en veldig god følelse. Dette har vært kjempegøy!, sier Sverre Kyvik Bauge, kontrabassist i ensemblet.

- Reaksjonene fra både lærere og elever har vært kjempeinspirerende. Vi er, om ikke overrasket, så ihvertfall veldig glade over hvor godt musikken har blitt tatt imot hos ungdommene. Det viser igjen at vi ikke må undervurdere barn og unge. Også de er tilgjengelig for akustisk klassisk musikk hvis det bare blir presentert på en god måte, sier han.

Ensemblet har turnert Akershus i august og september, og med det fantastiske sensommerværet har de fått ønsket sitt oppfylt, og spilt de fleste konsertene akustisk ute i skolegården. En av skolene som fikk besøk i skolegården i formiddagsolen var Asak skole i Skedsmo.
 
- For en morsom og fargerik gjeng å ha spillende i skolegården!, sier kulturkontakt ved Asak skole, Tone Lindtorp.

- Elevene elsket blandingen av poplåter og klassisk musikk framført av kule musikere med blikk og tilstedeværelse.

 Saken fortsetter under bildegalleriet.

Fiolinister spiller i skolegården.
Fiolinister spiller i skolegården.
Fiolinister spiller i skolegården.
Fiolinister spiller i skolegården.
Fiolinister spiller i skolegården.
Fiolinister spiller i skolegården.

 «Vanvittig energi», skrev Morgenbladet i sin anmeldelse av Allegria, og der ligger nøkkelen bak hele ideen om ensemblet, som ble stiftet i 2007.
 
- Ensemble Allegria er et funn for alle oss som leter etter nye måter å formidle klassisk musikk til et ungt publikum. De spiller helt fantastisk, og denne konserten var jo dessuten gjennomkoreografert. Det er en drøm å kunne presentere et strykeorkester på en slik måte at det blir levende, engasjerende og gøy. Jeg tror ungdommene tar med seg et veldig positivt inntrykk av sjangeren, og da er det «mission accomplished»!, sier produsent Ane Roggen ved Kulturtanken.

Noen skoler besøkte også utestedet Ingensteds på Vulkan i Oslo, for å se Allegria på en intim klubbscene, under Oslo Kammermusikkfestival i august. Der spilte orkesteret midt i rommet, tett omgitt av skolebarn. Det er slik Ensemble Allegria liker det aller best.

Alle foto: Lars Opstad/Kulturtanken