Publikum har hendene i været på konsert med Metteson.

DKS i storformat inntok Slottsfjellet

Nesten 5000 elever fikk oppleve konserter, sol og festivalstemning da Tønsberg, Horten, Holmestrand og Færder inviterte til DKS-festival. Se bildeserie!

Metteson skapte god stemning på DKS-festivalen "Sommersia" i Tønsberg i 2022.

Etter modell fra blant annet Kulturfest Tøyen i Oslo, besluttet de fire nabokommunene Færder, Holmestrand, Horten og Tønsberg å invitere alle sine ungdomsskoleelever til festival i regi av Den kulturelle skolesekken (DKS). Formålet var å gi elevene en dag fylt med innhold av høy kunstnerisk kvalitet, og elevene fikk selv være med på å lage festivalen.

Slottsfjellet i Tønsberg er ikke ukjent med festivaler, men dette er første gang det ble avholdt DKS-festival her. Og for mange av elevene var det deres første festivalopplevelse.
DKS-festivalen, som har fått navnet "Sommersia", gikk av stabelen 14. og 15. juni. De fire kommunene har for mange ungdomsskoleelever til at alle kunne være med samme dag, derfor ble det samme opplegget kjørt to dager på rad.
Svein Erik er elev på Steinerskolen i Vestfold, og var forventningsfull da han ankom festivalområdet. – Jeg har vært på festival før, men dette er den beste med tanke på musikken. Ellers skal jeg gå rundt og se hva som foregår.
Festivalrådet har bestått av kulturverter fra alle ungdomsskolene i de fire kommunene, og elevene har selv fått være med å bestemme innhold og aktiviteter.
Skeivt kulturår 2022 var førende for utformingen av festivalprogrammet. Kiki House of Meraki åpnet festivaldagen med stilsikkert danseshow.
Musti var satt opp som første musikalske headliner. Men da hun måtte melde forfall, ble Aiba hentet inn.
Aiba fikk virkelig publikum med seg, og det ble trangt om plassen foran scenen.
Ungdomsskoleelevene koste seg i sommervarmen.
Lilly og Ebba fra Steinerskolen i Vestfold gledet seg til å oppleve musikkfestival for første gang. – Konserten med Aiba var veldig gøy. Vi var med å hoppe, selv om det var trangt!
I tillegg til konserter og sceneshow var det mange aktiviteter for elevene å delta på. Billedkunstner Helle Brunvoll lot elevene bidra med pensel i prosjektet "The wall of hope".

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og hold deg oppdatert om Kulturtanken, Den kulturelle skolesekken og kunst og kultur for barn og unge.

Haugar kunstmuseum inviterte elevene til skulpturverksted , i forbindelse med utstillingen "Ubestemt abstrakt følelse".
– Jeg ser hvor stort det er for disse elevkullene å få møte hverandre igjen etter pandemien, sier DKS-ansvarlig ved Haugar kunstmuseum, Gry Bø (til høyre i bildet). Her sammen med kunstformidlerne Cecilie Nagel Bergheim og Gordana Gajic.
Fjas Impro underholdt elevene med improteater.
Festival handler også om å slikke sol og nyte stemningen, og mange elever benyttet muligheten til litt nærkontakt med gresset.
Billedkunstner Randi Beck ga elevene et lynkurs i dyptrykk, en grafisk teknikk som har vært benyttet siden middelalderen.
Aktiviteten ble kalt "Sette spor", og mange av elevene satte spor etter seg med flotte motiver.
Filmprodusent, fotograf og forfatter Carl Fredrik Normann stilte med prosjektet "Sirkelen – en arena for dialog", etter inspirasjon fra forhistoriske steinringer som ble benyttet til møter og forhandlinger.
Sirkelen består av bilder og tekster som skal skape en upolitisk ramme. I arbeidsgruppen for prosjektet sitter blant annet Thomas Hylland Eriksen og Henrik Syse.
Preus museum arrangerte "Magiske solbilder og Lekne Marie", hvor elevene fikk lage sine egne kunstverk på lyssensitivt fotopapir.
Elevene fikk benytte fotografier fra utstillingen "Over regnbuen". Utstillingen er forankret i stemmerettsaktivistene og fotografene Marie Høeg og Bolette Bergs private bilder, hvor de utfordrer 1800-tallets kvinneideal og datidens kjønnsroller.
Tønsberg kulturskole tok elevene med inn i nysirkusets verden med blant annet sjonglering og stylter.
Så entret dagens andre headliner scenen!
Linnea og Dina fra festivalrådet dokumenterte festivalen med foto og intervjuer, og mobilkameraene gikk varme.
Metteson er blitt omtalt som årets stjerneskudd i norsk musikkbransje, og bød på grandios popmusikk og teatralsk sceneshow.
Selv om flere av elevene var tydelig slitne etter mange timer i sola, var det god stemning på avslutningskonserten.
Det skal mange mennesker til for å lage festival! Etter at elevene hadde forlatt området, var det samling for arrangørcrew og bidragsytere.
Prosjektleder/festivalsjef Henriette Larsen har erfaring fra blant annet Miniøya og Kulturfest Tøyen.
– Årets DKS-festival er den første vi holder her på Slottsfjellet, og det er et pilotprosjekt. Vi håper at festivalen blir et fast innslag i det lokale DKS-programmet, forteller hun.

Les også:

En gruppe personer balanserer på en smal trebro på øya Runde.

Når opplevelsen er målet

Naturfaglærere hadde regien da fire kunstnere, med naturen som mektig kulisse, ga elever fra Ålesund vgs en dag av de sjeldne.

Nora Nivedita Tvedt - portrett

– Jeg håper filmen kan få noen til å føle seg mindre alene

Nora Nivedita Tvedt vil lage film for å møte mennesker. Med «Fuckings adoptert» inviterer hun skoleelever med på en indre reise.

Skuespillere på scenen under forestillingen "Pirater fra Karibien".

Betydningen av en visningsarena

Markedet for scenekunst har bidratt til gode sceneopplevelser for barn og unge over hele landet siden 1996.

Ellos Eatnu! – Nullpunkt

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har gitt en ny generasjon elever innblikk i Altasaken. To av de som deltok i kampen, håper barn og unge skjønner at det nytter å kjempe og engasjere seg.