Tre unge menn danser foran et tettpakket auditorium

Festival på hjemmebane

Fem Osloskoler ble i år plukket ut til å få sin helt egen Kulturfest. Vi ble med da Frydenberg skole fikk besøk av noen av landets beste kunstnere.

Dansere fra Quick Style Studio opptrer på Frydenberg skole. Medlemmer av dansecrewet har vært på Europa-turné med verdenskjente BTS – og flere av Norges fremste artister.

«Det er ikke skummelt å danse. Kast vekk flauheten, ingen skal judge eller kritisere dere her. Det handler om samhold, om å ha det gøy! Lærere, dere kan gjerne bli med! Vi begynner med oppvarming: 1.2.3.4.»

Arvin Go og Kevin Vasquez fra Quick Style Studio girer opp ungdommene som er samlet i gymsalen. Kevin oppmuntrer og forklarer i mikrofonen, mens Arvin viser bevegelsene. En breial guttegjeng i front kaster seg ut i dansen med stor entusiasme. Litt på fleip, mest på alvor.

Fem Kulturfester på fem dager

Quick Style Studio er et av landets beste dansecrew, og oppvisning med tre av utøverne fra Quick Style Studio, etterfulgt av workshop, er bare ett av tilbudene på  Kulturfest Frydenberg denne dagen.

Kulturfest, som er et samarbeid mellom DKS Oslo og Miniøya, har vært arrangert siden 2016. Vanligvis skjer arrangementet i Tøyenparken, med opptil åtte tusen besøkende elever, på Kulturfest Tøyen.

Etter fjorårets korona-avlysning og usikkerheten rundt høstens smittesituasjon, er vi til stede på en ny variant: fem skoler er valgt ut til å få sin egen Kulturfest. I løpet av én hektisk uke besøker en kremgjeng av kunstnere to videregående skoler og tre ungdomsskoler i hovedstaden. Det betyr at rundt 3000 elever får en unik kulturopplevelse.

Lærer Beret Mørkved Vorren var sentral i planleggingen av Kulturfest Frydenberg. I tillegg har hun vært artisten Mustis ungdomsskolelærer. Her treffes de rett før Musti skal på scenen.

Med hjerte for Oslo

I dag er det selveste kulturbyråden, Omar Samy Gamal, som åpner det hele i Frydenberg luftige aula. På scenen snakker Gamal entusiastisk om det å være fra Oslo, og oppfordrer ungdommene til å være åpne for det de skal få oppleve: «Vi som er Oslofolk kommer fra mange steder. Vi er fra hele verden. Greia er, vi er alle sammen Oslofolk. Det er jeg veldig, veldig stolt av!» sier han, til hoing og applaus fra publikum.

Senere forteller han hvorfor det var viktig for han å ta turen til Frydenberg.

– Det gir meg energi å møte folk, særlig ungdommer. I tillegg hadde jeg lyst til å se om kanskje slike løsninger, hvor DKS samarbeider og får til noe kult med en aktør som Miniøya, er noe man kan se mer på. Men det er selvfølgelig noe arrangørene må avgjøre, ikke meg, understreker han.

«Vi som er Oslofolk kommer fra mange steder. Vi er fra hele verden.»

Kulturbyråd Omar Samy Gamal

Som å få kunstnere hjem i stua

Bokbad med Neda Alaei. Slampoesi med Asha Abdullahi. Konsert med Musti. Show med Det Andre Teatret og Quick Style Studio. Kreativ workshop med Fam Irvoll. Kor-verksted med Jostein Hasselgård og Benedikte Kruse.

Det er to og en halv tettpakkede timer som tilbys ungdommer som er sulteforet på kunst- og kulturopplevelser, etter det siste halvannet året.

– Det at Kulturfest kommer hit betyr veldig mye. Det gjelder generelt for hele DKS-tilbudet, særlig etter unntakstilstanden vi har vært i, forteller norsklærer Siv Bjerkeli.

En av hennes klasser bokbader Neda Alaei i et hyggelig hjørne av skolens bibliotek. Hun vant Uprisen 2020 for debutromanten Dette er ikke oss. Elevene har forberedt seg godt og spør blant annet om Nedas favorittforfattere og om hun har ideer til nye bøker. I tillegg kritiserer en elev valget av forsiden på romanen.

– Det er stort at det kommer kunstnere hit til skolen, det er som å få dem hjem i stua. Man føler seg litt viktig og utvalgt. Også er det veldig hyggelig å se barna ordentlig happy! De blir av en eller annen merkelig grunn ikke like glade av nynorsk grammatikk, sier norsklæreren med et skjevt smil.

Se bilder fra dagen:

Kulturfest Frydenberg 210929_Foto Erik Brandsborg-4
DSC_1180
DSC_1152
DSC_1099-2
Kulturfest Frydenberg 210929_Foto Erik Brandsborg-2
Kulturfest Frydenberg 210929_Foto Erik Brandsborg-21
Kulturfest Frydenberg 210929_Foto Erik Brandsborg-19
Kulturfest Frydenberg 210929_Foto Erik Brandsborg-14
Kulturfest Frydenberg 210929_Foto Erik Brandsborg-17
Kulturfest Frydenberg 210929_Foto Erik Brandsborg-13
Kulturfest Frydenberg 210929_Foto Erik Brandsborg-8

Gode samarbeidspartnere

Når vi fikk den lenge etterlengtede beskjeden om at samfunnet er gjenåpnet, hvilken bedre måte å feire det på enn en kulturfestival på skolen?! sier Ingebjør Westgaard entusiastisk. Hun er fagkonsulent i DKS Oslo og er til stede med flere kollegaer.

Etter fjorårets kansellering av Kulturfest, er de alle svært glade for at DKS Oslo og Miniøya i år samarbeider om å gi en festivalopplevelse lokalt på skoler.

– Det var Miniøya som først foreslo dette, og det viser hvilken god samarbeidspartner vi har i dem. Verdigrunnlaget deres og viljen til å finne måter å gi noe til ungdommene akkurat i år, det imponerer! understreker Westgaard.

Hverdagsmagi på biblioteket

Idet Neda Alaei er i ferd med å pakke sammen, stikker en elev hodet inn døra. Hun rekker fram en tegning på et avrevet matteark. Et øyeblikk med kraft til å sette dype spor, oppstår blant oppstilte bøker på et helt vanlig skolebibliotek:

En kvinne i oransj genser holder hendenen på hjertet mens hun ser på en ung jente i en hvit genser som åpner et penal.

«Herregud så fantastisk! Kan jeg få den? Kan du signere den? Kan jeg legge det ut på Instagram?» utbryter Neda og ser varmt på tenåringsjenta, som finner frem et skinnpenal.

Ansiktet hennes er et stort smil da hun signerer tegningen.

–Det er utrolig gøy og en stor ære å få lov til å være en del av programmet på Kulturfest. Det er et nydelig tilbud til noen heldige ungdommer, understreker forfatteren senere.

Et signerte matteark pakkes trygt ned sammen med bøkene hennes, hvor rosa og gule post-it-lapper kjemper om plassen. Elevens tegning viser en blyantkisse av et kvinneansikt.

Kulturfest er over for denne gang. Vi ses neste år!

Fakta om Kulturfest

  • Har vært arrangert i Tøyenparken siden 2016, og heter da Kulturfest Tøyen
  • Vanligvis deltar  ca. 8000 elever
  • I 2021 ble Kulturfest arrangert på fem skoler for rundt tre tusen elever. De fem skolene var Ullern, Etterstad, Hauketo, Frydenberg og Lofsrud.

Kulturfest har som mål å være ungdommenes egen festival, på den måten at de får mulighet til å påvirke festivalens innhold, og selv være med å definere hva som et bra kulturtilbud for ungdom. Med Kulturfest opplever mange å være på festival for første gang.

I forkant av årets arrangement var det elevarrangørkurs på skolene, og elevene bidro med rigg og dekor, og som vertskap og konferansierer.

Når Kulturfest Tøyen arrangeres i Tøyenparken, bidrar elever i festivalrådet. Det programmeres et bredt spekter av uttrykk og sjangere, inkludert konserter, forestillinger, bokbad, filmvisninger og kunstverksteder.

Kulturfest Tøyen er også en visningsarena for ungdommer og samarbeider med UKM, AKKS og ungdomsklubber. Skoler, utdanningsprogram og profesjonelle aktører kobles sammen. Det samarbeides med skoler om blant annet utforming av dekor og scenografi.

I tillegg til et stort antall utøvende kunstnere, har noen samarbeidspartnerne vært Opprop Tveten, Biblo Tøyen, UKM, AKKS, JM Norway, Nasjonalmuseet, Norges Husflidslag, Skur 13, Jenny Skavlan, Snøhetta og Fargespill.

Noen av de mange som sørget for at fem Osloskoler fikk sin egen Kulturfest i 2021. Fra venstre: Anders Gaarder Karterudseter (DKS Oslo), Laila Egeberg (Miniøya), Brita Meland (DKS Oslo), Beret Mørkved Vorren (Frydenberg skole), Solveig Riiser (Miniøya), Anette Helle (Miniøya), Kaja Gunnufsen (Miniøya) og Ingebjør Westgaard (DKS Oslo)

Etter dette drøye skoleåret som har gått, der byens ungdommer knapt har kunnet delta i fritidsaktiviteter og kulturopplevelser har det generelt betydd svært mye at DKS kunne utnytte handlingsrommet i trafikklysmodellen til kulturopplevelser i skoletiden. Vi har hatt et strålende samarbeid med Helseetaten og overlege Randi Ofstad spesielt, understreker Ingebjør Westgaard.

Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken og Marte Glanville/Kulturtanken

Relaterte artikler

– En må tenke litt annerledes fra start når man utvikler digitale produksjoner

Tips og erfaringer fra Anders Gaarder Karterudseter, fagkonsulent for scenekunst i DKS Oslo.

Det du (ikke) ser

Ville du turt å vise hvem du er inni deg? SKUP 2021 på H20 vgs. er kanskje årets modigste kunstprosjekt.

Kollasje - tre elever og gule lapper med skrift på

En generalprøve til livet

SKUP 2021 på Ulsrud videregående skole ble nedskalert, oppdelt og forskjøvet. Likevel ble det en sjeldent god øvelse i livsmestring og medborgerskap.