To skuespillere i komiske masker leser fra et ark

Snart KOMMA 2021! Her er våre tre tips

Dette synes fagansvarlig for litteratur Kristin Stoltz Thomassen at du skal få med deg i Lillehammer 25. og 26. mai.

Fra produksjonen "Krokodilletyven" under KOMMA 2018. Foto: Lars Opstad/Kulturtanken
Kristin Stoltz Thomassen - portrett
Kristin Stoltz Thomassen er fagansvarlig for litteratur i Kulturtanken.

Tirsdag 25. og onsdag 26. mai går den fjerde utgaven av KOMMA, visningsarenaen for litteratur i Den kulturelle skolesekken, av stabelen.

Som vanlig, i forkant av Norsk litteraturfestival på Lillehammer som starter onsdag 26. mai. Som vanlig? Ja, som vanlig! Live og fysisk festival, med levende mennesker av kjøtt og blod, ikke på en skjerm, men på scener og i publikum.

Om ikke det i seg selv er nok til å lokke deg til UNESCO-byen i bunnen av Gudbrandsdalen, kommer her mine tre tips (og en bubblare) til ting du ikke bør gå glipp av under årets KOMMA og litteraturfestival:

Tips 1

Det første tipset er to programposter som retter seg spesielt mot deg som jobber med eller produserer litteraturproduksjoner i Den kulturelle skolesekken:

  • Kjenner du til Bærekraftsbiblioteket? Det er en norsk versjon av FNs Sustainable Development Goals Book Club som er tilpasset barn i alderen 6-12 år, består av barnelitterære boklister med aktiviteter til alle 17 bærekraftsmålene, og tilbyr deltakerne en litterær og samtalebasert forståelse av verdens felles arbeidsplan.

    Nå kommer Bærekraftsbiblioteket også til DKS! I vår utlyste Norsk Forfattersentrum sju stipender til forfattere og andre som ønsker å formidle bøker knyttet til bærekraftsmålene i DKS. På KOMMA skal de sju stipendmottakerne presentere sine ideer for et publikum, og forhåpentligvis blir de alle sammen plukket opp av DKS-fylker og -kommuner.

    Målet er at vi under KOMMA 2022 skal kunne presentere sju flunkende nye og flotte litteraturproduksjoner med fokus på bærekraft – men da må de som produserer innhold for DKS kjenne sin besøkelsestid, så kom, kom!

    Når:      Tirsdag 13:00-13:45
    Hvor:    Litteraturhus Lillehammer
    Les mer her
  • Jobber du med litteratur i DKS og har en produksjon eller noe annet du er skikkelig fornøyd med? Da er det garantert andre som burde høre om det og la seg bli inspirert.

    Om du allerede nå tenker, JA, dette er noe for meg, så sender du en e-post til prosjektleder Anne-Thea på anne-thea@litteraturfestival.no og melder deg på Våre suksesshistorier. Ingen suksess for liten, ingen suksess for stor – her er det rom for alle!

    Når:      Onsdag 10:00-10:45
    Hvor:    Lillehammer kino, sal 2
    Les mer her
Tips 2
Omslag til boken
"Jo har skjedd" (Gyldendal)

Vi som sitter i programrådet til KOMMA har en hard jobb med å plukke ut hvilke produksjoner som skal vises. Programmet tillater visning av kun tre fulle produksjoner, og det er mange hensyn som spiller inn når vi programmerer. Det bør være forholdsvis ferske produksjoner som ikke mange i publikum allerede har sett, de bør representere ulike måter å formidle på, utøverne må kunne og ønske å turnere i DKS, samt at produksjonene bør være tilpasset ulike målgrupper – blant annet.

Jeg gleder meg selvfølgelig til å se alle tre, men for en evig romantiker som leste Vigdis Hjorths Jørgen + Anne = sant kanskje ti ganger i løpet av svært kort tid i barndommen, gleder jeg meg nok litt ekstra til å se Jo har skjedd av og med forfatter Kristine Rui Slettebakken. Bare hør her, da:

"Selv om de andre på trinnet har begynt å stå i gjenger i skolegården, tar Frida gjerne noen spurterunder når det er friminutt. For Frida elsker å spurte! Og hun spurter dritfort. Men da Jo begynner i klassen, spurter det også litt i hjertet. For det er noe med måten han sier hei på, mellomrommet han har mellom fortenna, og det veldig lange skjerfet."

Ah! Hjerte, smerte!

Når:       Tirsdag 14:00-14:45
Hvor:     Verdensteatret
Les mer her

Tips 3

Dette er den fjerde utgaven av KOMMA siden oppstarten i 2018, og noe av det mest spennende (synes jeg i alle fall) er å se det som presenteres under overskriften Semikolon; kortere utdrag fra produksjoner og produksjonsideer som ennå ikke er ferdig utviklet.

I år så vi at mange av de innmeldte produksjonene enten handlet om dyr, hadde et digitalt tilsnitt eller svarte til ett eller flere av de tverrfaglige temaene i fagfornyelsen Kunnskapsløftet: folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling. Dermed ble det også førende for tematikkene og overskriftene for de tre ulike Semikolon-programpostene: Dyr, Det digitale som plan A?, og så den jeg kanskje har størst forventninger til og som treffer meg og tidsånden hardest, den med tittelen Hvem har rett til å formidle hvilke historier?.

For skal litteraturproduksjoner underholde eller hjelpe? Kommer egentlig alle i mangfolds-Norge til orde? Og hvem har man ansvar for – avsender eller mottaker?

Når:       Onsdag 11:00-12:15
Hvor:     Brenneriet
Les mer her

Aon Raza Naqvi viser utdrag fra produksjonen "Third Culture Kids" på Semikolon. Foto: Michael “Akam1k3” Angeles

Og så – aldri en liste uten en eller flere bubblare. Min bubblare er egentlig kanskje mer et PS eller OBS, for det foregår ikke under KOMMA engang, men onsdag kveld og på torsdagen under Litteraturfestivalen. Det er heller egentlig ikke en enkelt bubblare, men flere, men alle med samme tema: Uprisen.

For den fantastiske Uprisen, ungdommens egen kåring av årets beste norske ungdomsbok, fyller hele 15 år i år. En slags pris-konfirmant! Det må selvfølgelig markeres, så i tillegg til selve prisutdelingen Ushowet, Uprisen-foredraget med fjorårets vinner Neda Alaei, en panelsamtale om Uprisens betydning og potensiale, er det jeg ser mest fram imot Uprisens ungdomsbokbad onsdag kveld. Her skal representanter for årets sju juryklasser stille sine alltid gode, kloke og ofte overraskende spørsmål til årets nominerte forfattere. Gøy!

Når:       Onsdag 19:00-20:30
Hvor:     Maihaugsalen
Les mer her

Festivalsommeren er endelig i gang! Vi sees på Lillehammer!

Vinneren av Uprisen 2020 var Neda Alaei. Hun leste fra boken "Dette er ikke oss" på Kulturtankens årskonferanse 2021.

Relaterte artikler

Aon Raza Naqvi med boka Third culture kids

Ny produksjon i DKS: Third culture kids

Hvordan er det egentlig å vokse opp mellom kulturer? En ny produksjon i DKS Viken viser mangfoldet i mangfoldet.

Bokbad på scene. Bjørn Olav Jahr i samtale med VGS-elever.

Komma 2020: Det gode møtet med det vonde

Hvorfor forteller vi vanskelige eller skumle historier for barn og unge? I hvilken grad klarer skoleelever å reflektere over opprørende handlinger, og hvilken funksjon kan det å formidle tunge temaer ha i klasserommet? For disse DKS-utøverne handler det om helt andre ting enn å skremme.

Timimie Märak i samedrakt foran graffitivegg

Biejvvelådde – fra jukselapp til sommerfugl

En hardtslående performanceforestilling om identitet er et synlig bevis på DKS Nordlands satsing på samiske produksjoner.