Haugesund Barne- og ungdomsfilmkonvent 2024

Haugesund Barne- og ungdomsfilmkonvent 2024

Velkommen til konferanse om film og spill rettet mot barn og unge under Den norske filmfestivalen!

I samarbeid med Den norske filmfestivalen og Norsk filminstitutt inviterer vi til en heldags konferanse om film og spill rettet mot barn og unge.

Formålet er å presentere gode tiltak og prosjekter i Norge og Europa som kan inspirere og bidra til både økt kompetanse, god inspirasjon, økt samhandling og bedre formidling av film til målgruppa.

Barnefilmkonventet skjer som en del av programmet til Den norske filmfestivalen i Haugesund, som i 2024 arrangeres 17.-23. august.

Årets konvent vil ta for seg aldersgruppa 14+ og arrangeres i år som et åpent seminar for alle akkrediterte festivaldeltakere. Seminaret vil gi ny innsikt i hvordan dagens ungdom forholder seg til norsk innhold i en mediehverdag dominert av internasjonalt innhold på globale medieplattformer. Hvordan går det med kinobruken til aldersgruppa og hvordan kan vi på best mulig måte den? Hva er de gode eksemplene på formidling til ungdommer og hvordan kan vi på best mulig måte nå fram med audiovisuelt innhold til målgruppa?

Målgruppa for seminaret er formidlerne av film for barn og unge, som kinoansatte, produsenter og regissører, DKS-ansatte regionalt og lokalt, lærere og andre innen utdanningsfeltet, kommunalt kulturansatte, filmfestivaler, regionale filmsentre og ansatte i kulturskolen.

Akkreditering

Delta på konventet ved å akkreditere deg til Den norske filmfestivalen 2024.

Program

Moderator: Berit Andersen, fagansvarlig barn og unge, Norsk filminstitutt

09.00 – 09.05 Velkommen ved festival- og programsjef Tonje Hardersen 

09.05 – 09.35 Den globale mediegenerasjonen!   
Er norsk audiovisuelt innhold i det hele tatt interessant for dagens unge? 
Ved Marika Lüders, professor ved Institutt for medier og kommunikasjon (UiO)
Dagens unge har vokst opp i et globalt medielandskap, og konkurransen om de unges oppmerksomhet har aldri vært større. Nasjonale medieorganisasjoner utfordres på to fronter: unge synes å foretrekke globale strømmetjenester som Netflix og Disney+ og innhold produsert av innholdsskapere på plattformer som Instagram, TikTok og YouTube. I dette innlegget, presenterer Lüders hovedfunn fra forskningsprosjektet Global Natives om norske tenåringers medieopplevelser: er norsk audiovisuelt innhold i det hele tatt interessant for dagens unge?  

09.35 – 10.00 Panelsamtale rundt tema 
Panel: Med Åsmund Lervik Tornli og Grace Kwizera Pettersen fra Ung Films programutvalg, medieviter Marika Lüders, produsent Liv Barbosa Blad  

Moderator: Cathrine Jakobsen, fagansvarlig film, Kulturtanken 

10.00 – 10.15 Kaffepause 

10.15 – 10.30 Case: Maipo Film – Klasseturen (2026) 
Produsent Lotte Sandbu forteller om innsiktsarbeidet som ble gjort med ungdomspanel og fokusgrupper i forbindelse med utviklingen av den kommende ungdomsfilmen Klasseturen

10.30 – 10.50 Case: UngINN - eventyrlige muligheter
Ungdom er fremtidens kulturatører. UngINN kinopiloten er eneste av sitt slag i landet. Et innblikk i reisen fra pilot til suksess ved seniorrådgiver i Innlandet fylkeskommune seksjon kunst og kultur, Ingunn Bekkevoll Tarebø.

10.50 – 11.05 Kaffepause 

11.05 – 11.55 Hvordan lykkes med Gen Z på kino? 
Hvordan omsette innsikt om målgruppe til nye suksesser? Og stemmer det at ungdom ikke lengre går på kino? Hvordan sikre at norsk innhold ses av de unge? Kan man bruke de publikumsskapte fenomenene som Minions: Rise of Gru og Barbenheimer til å øke oppslutningen rundt andre titler? Vil ungdommers preferanser gi oss en endring i hvilke historier som kommer på kino? Hvordan skal man kommunisere ut til målgruppa?  Hvordan omsette innsikt om målgruppe til nye suksesser? Og stemmer det at ungdom ikke lengre går på kino? Hvordan sikre at norsk innhold ses av de unge? Kan man bruke de publikumsskapte fenomenene som Minions: Rise of Gru og Barbenheimer til å øke oppslutningen rundt andre titler? Vil ungdommers preferanser gi oss en endring i hvilke historier som kommer på kino? Hvordan skal man kommunisere ut til målgruppa?  

I panelet: Arild Kalkvik, Trondheim kino, Astrid Aure, TIFF Junior, Cecilie Aspenes, NFI, Lotte Sandbu, Maipo. 

Moderator: Tonje Skar Reiersen 

11.55 – 12.00 Oppsummering /Avslutning 

Programutvalget for ungdomsfilmseminaret består av Berit Andersen (NFI), Cathrine Jakobsen (Kulturtanken), Geir Bergersen (Mediepedagogene) og Tonje Hardersen (Den norske filmfestivalen).

Meld deg på Kulturtankens nyhetsbrev for oppdateringer om alle våre arrangementer.

Les sak fra konventet i 2023:

Tettere på barn og unges medievirkelighet

Programmet på Haugesund Barnefilmkonvent 2023 viste hvor viktig det er med empati og tilpasningsdyktighet for å nå et ungt publikum i rask utvikling.