En kunstner sitter på et stort lerret omringet av leirfigurer og tente telys, mens et publikum sitter rundt lerretet og lager sine egne figurer

Kulturmøtene du bør få med deg i 2022

Notér deg disse datoene allerede nå!

Ahmed Umar under ØYEPÅ Momentum 2021. Foto: Marte Glanville/Kulturtanken

Informasjon om årets visningsarenaer for alle kunstfeltene i DKS, samt andre arrangementer det kan være verdt å følge med på.

Det er forbehold om endringer for alle arrangementene. Følg med i vår kalender, på vår facebook-side eller meld deg på nyhetsbrevet for å holde deg oppdatert.

Vi gleder oss til et år fylt med inspirasjon og refleksjon for alle som jobber med kunst og kultur for, med og av barn og unge!

Kulturtankens årskonferanse

Plakat for Kulturtankens årskonferanse, to abstrakte figurer taler fra en scene til flere små abstrakte figurer i ulike farger i publikum

Årets konferanse arrangeres i Kristiansund 9.-11. november.

Kulturtankens årskonferanse 2022 handler om spriket mellom hva unge mennesker vil ha og hva vi tilbyr dem. Hvem er dagens unge? Hva interesserer dem? Hva drømmer de om? Og hvilken plass har kunst og kultur i alt dette?

Det håper vi alle skal bli litt klokere på etter tre dager med konferanse i Kristiansund.

Konferansen arrangeres i samarbeid med Kristiansund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune. Vi sender fortløpende ut mer info om det som kommer til å bli noen lærerike og minnerike dager. 

Velkommen!

Visningsarenaer

Litteratur:

Komma finner sted på Lillehammer 30.–31. mai, rett i forkant av Norsk Litteraturfestival/Pegasusfestivalen. Dette er møteplassen for de som jobber med fagområdet litteratur i DKS. Målet er å synliggjøre god litteratur og bidra til bedre spredning, større bredde og mangfold innen DKS og i andre sammenhenger der det er ønske og behov for god formidling av litteratur. Arrangører er DKS Innlandet, DKS Viken, Forfattersentrum, Norsk Litteraturfestival og Kulturtanken. Følg med på arrangementets nettside.

Saker fra fjorårets arrangement:

Snart KOMMA 2021!

Uprisen 15 år ble feiret med leseløype

Scenekunst:
5 skuespillere er kledd identisk i hvit skjorte og svart bukse. To av dem holder rundt hverandre og snakker til publikum, mens de andre står bak dem med armene i været

Markedet for Scenekunst i Sandefjord (MSF) arrangeres 23.–25. august, og er det 26. markedet i rekken. Dette er en nasjonal arena for presentasjon av profesjonell scenekunst for barn og unge. Det presenteres et bredt scenekunsttilbud og er en møteplass for faglig utvikling der målet er å tilby den kvalitativt beste scenekunsten for barn og unge, samt å øke både arrangørers og utøveres kompetanse. Arrangementet er en betydelig nasjonal leverandør av scenekunst til festivaler, kulturhus, bibliotek og til aktører i og til DKS. Arrangeres av Sandefjord kommune i samarbeid med Vestfold og Telemark fylkeskommune og Kulturtanken. Mer info får du på arrangementets nettside.

Visuell kunst:
to kvinner har på seg regnjakker og står ute i en skog, de ser opp på noe utenfor bildet.

ØYEPÅ er en nasjonal møteplass for visuell kunst i DKS som arrangeres for fjerde gang høsten 2022.

Kunstnere, formidlere, DKS-ansatte og lærere inviteres til å dele kunstmøter, faglig refleksjon og fordypning. Møteplassen har som mål å knytte seg til fagsterke kunstfestivaler.

Mer informasjon om program, sted og datoer kommer.

Programside 2021: Øyepå Momentum.

Kulturarv:

SPOR – arena for kulturarv i DKS arrangeres på Stiklestad 13.–14. september. På SPOR vil man kunne se produksjoner, utveksle erfaringer, få faglig påfyll, etablere nettverk og sammen se fremover. Visningsarenaen arrangeres av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Møre og Romsdal fylkeskommune og Kulturtanken. Mer info om program kommer. Sjekk også ut podkasten SPOR - om kulturarv i DKS!

Sak fra fjorårets arrangement:
Den bærekraftige kulturarven

Musikk:
En kvinne og en gitarist står på en scene i lilla lys og synger

Marked for Musikk arrangeres i Larvik 25.–27. oktober. Dette er en nasjonal visningsarena for konserter rettet mot barn og unge, der arrangører fra kulturhus, festivaler, biblioteker og DKS kan se, evaluere og finne konserter tilpasset sine unge publikummere. Et overordnet mål er at flere barn og ungdommer i Norge skal få oppleve konserter av høy kvalitet. Møteplassen er også en kompetanse- og nettverksarena for alle som jobber med musikkformidling til denne målgruppa. Marked for Musikk er et samarbeidsprosjekt mellom Vestfold og Telemark fylkeskommune og Larvik kommune.
Se nettsiden for mer info.

Programside 2021.

Film:
Et publikum sitter med ryggen til foran en kinoskjerm med bilder av fugler på

Arena Film arrangeres i november. Mer info om sted og konkrete datoer kommer. Visningsarenaen er for profesjonelle filmproduksjoner rettet mot DKS. Alle som jobber med film rettet mot barn og unge kan utveksle erfaringer, styrke nettverk og inngå samarbeid. Det stimuleres og inspireres til økt dialog, samarbeid mellom ulike aktører og en generell heving av status for film og spill for barn og unge. Arena Film arrangeres av Viken og Innlandet fylkeskommuner i samarbeid med Kulturtanken. Mer info kommer.
Programside 2021.

Andre arrangementer

  • Spilltanken, konferanse om dataspill som kunstopplevelse og verktøy for læring, 13. januar.
  • Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), 17.–23. januar.
  • Barn og historia - kurs for kurshaldarar, 3. februar. Memoar inviterer alle som er interessert i, eller arbeider med, formidling av lokalhistorie til barn, til kurs med innlegg og erfaringsutveksling. Kurset avholdes på Bryggens museum i Bergen dagen før Memoarkonferansen.
  • Memoarkonferansen, 4.-5. februar. Konferansen om minnesamling og muntlig historie avholdes for fjerde gang i år, både digitalt og fysisk. Bergen.
  • Se og Les 2022, 14.-16. februar. Barne- og ungdomslitteraturkonferanse i Bergen. Årets tema er TAKT OG UTAKT.
  • DKS-LAB, vår og høst 2022. Et landsdekkende og flerårig prosjekt som skal legge til rette for å gi kunstnere, kunsthåndverkere, designere og arkitekter bedre forutsetninger for å utvikle innhold til DKS-ordningen.
  • Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival, 6.–9 april. En nordisk filmfestival og konkurranse for unge filmskapere. Festivalen har 35-årsjubileum i 2022.
  • Kulturarv i DKS: nettverksmøte og fagsamtaler, 7. april. Arrangeres både i Kulturtankens lokaler og på Riksscenen, og avsluttes med konserten Arctic Ice Music Ensemble.
  • Det nasjonale museumsmøtet, 5.-7. april. Arrangeres av Norges Museumsforbund. I år avholdes møtet i Porsgrunn under tittelen Mangfoldig bærekraft.
  • Barnefilmfestivalen i Kristiansand, 26. april – 1. mai.
  • Den mangfaldige nynorsken: konferanse, 28. april. Velkomen til konferanse og samtalar om nynorsk i kunst- og kulturformidlinga til barn og unge!
  • Fagsamtaler om visuell kunst i DKS, 10. mai. Avholdes i Kulturtankens lokaler i Nydalen, Oslo.
  • KulturSápmi, 11.-12. mai. KulturSápmi er et møtested for det kulturelle og kunstneriske feltet i Sápmi, og avholdes i år i Gällivare, Sverige.
  • NKUL, 11.-13. mai. Nasjonal konferanse om bruk av IKT i utdanning og læring som arrangeres i Trondheim.
  • Norsk Litteraturfestival, 30. mai til 5. juni i Lillehammer. Nordens største litteraturfestival med et variert program for lesere i alle aldre. Barne- og ungdomslitteraturprogrammet Pegasus og visningsarenaen KOMMA arrangeres som en del av festivalen.
  • Film i DKS: nettverksmøte og fagsamtaler, 3. juni.
  • Dei nynorske festspela, 9.-12. juni. Festspillene har en rekke arrangementer for barn og unge.
  • Kortfilmfestivalen i Grimstad, 8.–12. juni. Kort- og dokumentarfilmfestival som er et viktig møtested for det norske filmmiljøet.
  • Juba Juba, 11.-12. juni. Stor og sjangerfri kulturfestival for barn i Trondheim.
  • Miniøya, 11.–12. juni i Tøyenparken i Oslo. Norges største musikk- og kulturfestival for barn og unge.
  • Rabalderfestivalen, sommerfestival med bredt spekter av kulturopplevelser for barn mellom 3 og 12 år. I år arrangeres festivalen også for første gang i Tromsø.
    Tromsø: 25.-26. juni i Charlottenlund-parken.
    Molde: 2.–3. juli i Reknesparken.
  • Den norske filmfestivalen i Haugesund, 20.–26. august. Festivalen har et eget program for barnefilmer som heter Cinemagi.
  • TIFF Junior, 1.-5- september. Filmfestival for barn og unge i Tromsø som har 10-årsjubileum i 2022.
  • Kulturminnedagene: 3.–11. september. Norges største historie- og kulturarvsfestival med 300 arrangement rundt om i landet. I år er temaet DRIVKRAFT. Festivalen arrangeres også i resten av Europa under navnet European Heritage Days.
  • Assitejfestivalen i Kristiansand, TBA september. Internasjonal scenekunstfestival arrangert av organisasjonen Assitej, som jobber for å fremme barn og unges rett til å oppleve god scenekunst.
  • Appelsinia litteraturfestival i Skien, 24.-29. september. Festivalen har hatt et langvarig samarbeid med DKS Vestfold og Telemark.
  • Scenekunst i DKS: nettverksmøte og fagsamtaler, TBA september/oktober.
  • Litteratur i DKS: nettverksmøte og fagsamtaler, TBA oktober.
  • YAMsession, 17.-19. oktober. Produsenter og utøvere hylles i arrangementet som munner ut i Young Audiences Music Awards (YAM awards), som hedrer kreativitet og innovasjon innen musikkproduksjon for de yngste målgruppene, skapt av profesjonelle ensembler, fra soloartister til orkestre, fra alle verdenshjørner. I 2022 arrangeres YAMSession i konsertsalen Concertgebouw i Brugge, Belgia.
  • Formidlingsseminaret 2021 om visuell kunst arrangeres i november/desember. Seminaret er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Kulturtanken.
  • Showbox, Norges største scenekunstfestival for barn og unge. Arrangeres i Oslo første uka i desember.