Kulturtankens årskonferanse 2022

Kulturtankens årskonferanse 2022

Årets årskonferanse skal sette fokus på samfunnsendringer, hva de betyr for kultursektoren og ikke minst for barn og unge.

Kulturtankens årskonferanse 2022 ble arrangert på Kulturfabrikken i Kristiansund 9.-11. november, i samarbeid med Kristiansund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Opptak torsdag 10. november

Opptak fredag 11. november

Om årets konferanse

Kulturtankens årskonferanse 2022 kretser rundt stadig mer aktuelle spørsmål: Hvordan kan vi skape et kulturtilbud som oppleves meningsfullt, inkluderende og attraktivt for barn og ungdom?

Hvordan får vi alle med? Og klarer vi voksne å henge med i svingene?

Vi inviterer til høyttenkning og inspirasjon over to dager i Kristiansund, med panelsamtaler, deling av perspektiver og gode eksempler fra nasjonalt og lokalt kulturliv den 10. og 11. november.

I tillegg samles et knippe kloke hoder til et eget endringsseminar i forkant av programmet. Den 9. november og på dagtid 10. november skal disse bidragsyterne, som representerer ulike bakgrunner og ståsted, diskutere hvordan vi sammen kan møte utfordringene på en god måte. Dagen arrangeres i samarbeid med cChange og konklusjonene vil bli presentert i løpet av konferansen.

Program

Bilder fra Kulturtankens årskonferanse 2022

Årets konferansier: Sigrid Alnæs

Sigrid Alnæs er konferansier på Kulturtankens årskonferanse 2022!

Alnæs kommer fra vertsbyen Kristiansund og ble uteksaminert som skuespiller fra Nord universitet i 2020. Siden det har hun jobbet som frilansskuespiller både med egne prosjekter og på institusjonsteatre. For tiden jobber hun med oppsetningen av Snødronningen som spilles 3. desember på Deichmann Bjørvika. I september hadde hun premiere på forestillingen 10 tegn på at du begynner å ligne på din far på Lillestrøm Kultursenter, som hun også har skrevet manuset til.

Sigrid Alnæs - portrett
Foto: Helle Frogner

Jeg har virkelig tro på at de som ser forestillinger, drar på konserter og deltar i kulturlivet, blir bedre og rundere mennesker, mener Alnæs, som gleder seg til konferansieroppgaven i november.

– Det er mange grunner til at god elevmedvirkning er viktig, sier skuespilleren om årets tema.

– En ting er inkludering og et bredere spekter av tilbud som blir vist på de ulike skolene,  men det kan også handle om hva det enkelte prosjektet vil tilføre til en spesifikk klasse. Gjennom interaktive kunst- og kulturtilbud hvor barn kan delta og ikke bare observere, kan vi kanskje skape varmere og åpnere klassemiljø.

Jeg tror det ligger en stor verdi i å påpeke at vi trenger hverandre og å spille hverandre gode i et samfunn hvor individet står så høyt. Jeg husker ei venninne sa en gang at det er befriende å se folk som tør å være «stygge» på scenen, jeg tror det er noe i det, å skape miljø hvor man tør å dumme seg ut og at man ikke alltid må tråkke riktig.

Sigrid Alnæs i forestillingen "Stjernemateriale". Foto: Anne Marthe Vestre Berg

I 2021 spilte Alnæs i forestillingen Stjernemateriale som ble vist for elever gjennom Den kulturelle skolesekken.

DKS-ordningen gjør undervisningen og skolehverdagen mer fargerik og spennende, samtidig som det også kan utfordre og utvikle barnas ferdigheter på nye måter; det å lære seg å se ting fra nye perspektiv, diskutere og prate om ting de har sett, lære å kjenne seg selv og hva man blir påvirket av.

Var det noen DKS-besøk som gjorde inntrykk på deg da du selv gikk på skolen?

– Jeg kan huske flere, men særlig én forestilling på Caroline Kino i Kristiansund på ungdomsskolen. Først og fremst syntes jeg forestillingen var veldig bra og hadde et viktig budskap, men skuespillerdrømmen hadde begynt å vokse i meg da og jeg klarte ikke å tenke på noe annet enn hvordan de som stod på scenen hadde fått jobben sin.

Jeg gikk sakte ned trappene og lot alle de andre elevene gå før meg, slik at jeg kunne bli igjen alene for å gå ned og spørre skuespillerne hvordan de hadde fått det til. Nå som jeg selv har prøvd meg som utøver i Den kulturelle skolesekken er det sprøtt å tenke på at kanskje var jeg en sånn person for noen av elevene!

Praktisk informasjon

Påmeldingen er stengt.

For spørsmål om påmelding, kontakt Trine Grønningen:
trg@kulturtanken.no

For henvendelser til hotellet, kontakt Erling Faksvåg:
erling.faksvaag@choice.no

Les mer om årets konferanse

Velkommen til Kulturtankens årskonferanse

Årets årskonferanse skal setje fokus på samfunnsendringar, kva dei betyr for kultursektoren og ikkje minst for publikummet vårt.

Meld deg på Kulturtankens nyhetsbrev for oppdateringer om årskonferansen og om alle våre arrangementer.