
Årets beste uke
Kunstfestivalen NUK – ny ung kunst omtales som «årets beste uke for ungdom». Bli med til Harstad, hvor ungdom med og uten funksjonsnedsettelser møtes til felles kunstneriske workshoper.
– I love this! utbryter dansekunstner Navid Rezvani med strålende øyne, mens han skuer utover den spontane gatefesten foran inngangspartiet til Norges arktiske universitet (UiT).
Run-DMCs «Tricky» strømmer utover fjorden. Parvis danser folk nedover brygga mellom rekker av jublende og klappende ungdom og voksne.
Forbipasserende stopper opp. Flere lar seg overtale til å bli med i dansen. Det som starter med et skeivt, norsk smil, glir over i et stort glis over å bli en del av et fellesskap, vevd sammen av musikk og danseglede.
Ikke bare er dette et botemiddel mot den famøse lunsjknekken. Langt viktigere er at det skapes en arena hvor alle får energi av hverandre, og at workshop-gruppene blandes på tvers.
En uke med kunst og kultur
Det er andre dag av årets NUK – ny ung kunst, som arrangeres av og samtidig som Festspillene i Nord-Norge. I år er det over 80 ungdommer som er samlet for å delta på ukelange workshoper, som kulminerer i en felles forestilling på lørdagen.
Uansett funksjonsnivå, ferdighetsnivå eller erfaring innen kunstarten du har workshop i, er du velkommen til NUK.

– Det er en helt fantastisk møteplass, sommerleir og kulturfestival for ungdommer fra hele Nord-Norge, sier Cathrine Michelet, leder for Festspillenes ungdomssatsing.
Og for et tilbud det er: Ungdommene kan velge mellom seks workshoper, ulike kveldsarrangement og deltakelse på Festspill-forestillinger.
Alle workshopene bortsett fra én, foregår i de lyse og romslige lokalene til UiT, og det er også her avslutningsforestillingen arrangeres.
Herligheten koster 750 kroner, inkludert kost og losji. I tillegg kjører Festspillbussen gratis de over 50 milene fra Alta til Harstad for å plukke opp deltakere på veien.
– Vi er veldig glade for å kunne tilby NUK til den prisen. Det er veldig gøy at vi de to siste årene også har kunnet tilby Festspillbussen. Avstandene er store her i nord, så transport er viktig - det å hjelpe ungdommene å komme hit til Harstad, påpeker Michelet.
Dansekunstner i rullestol
Et grunnleggende premiss for NUK er at ungdom med og uten funksjonsnedsettelser produserer og fremstiller kunst sammen, på lik linje. Erfarne kunstnere utformer og leder de kunstneriske prosessene.
På morgensamlingen onsdag morgen på Harstad kulturskole, minner Cathrine ungdommene på festivalens ordtak: «En NUKer går aldri alene!»
– Det er alles ansvar. Ta vare på hverandre, legger hun til.
Gjennom arbeidet mitt ønsker jeg at unge skal vite at dans er mulig for alle.
Marc Brew
Vi blir med en noe morgentrøtt gjeng på workshopen «Samtidsdans», ledet av Marc Brew. Han er en anerkjent australsk dansekunstner med eget kompani.
Brew sitter i rullestol etter en bilulykke for 27 år siden. Den gang ble han fortalt at han aldri kunne danse igjen.
– Men for meg ble det en kreativ mulighet. «Ingen danser slik som dette. Kanskje jeg kan utforske nye måter å gjøre det på?», slo det meg.

– Jeg tror genuint at det finnes skjønnhet i forskjeller. Som funksjonshemmet må man hele tiden tilpasse seg og leve i en verden som ofte ikke er laget for deg eller inkluderer deg. Gjennom arbeidet mitt ønsker jeg at unge skal vite at dans er mulig for alle.
Fellesskap basert på interesser, ikke funksjonsevne
De ti ungdommene våkner raskt til liv, kyndig ledet av Marc og hans to medinstruktører.
Dagen starter til lyden av ikoniske «I like to move it», foreslått av gruppas eneste gutt. Hans ledsager er som ett med ham, der de ivrig følger Marcs instruksjoner om å skape en dansesekvens som illustrerer det å bryte ut av en imaginær boks.
Til hjelp brukes fire matter, som konkret rammer danseren inn og begrenser vedkommendes frihet.

«Good, I really like what you did there!» roser Marc ei, som smått andpusten og spent venter på tilbakemelding.
Heidi Olsborg er med som ledsager for datteren Karoline, NUK-deltaker på tiende året.
– NUK betyr veldig mye for Karoline. Det er noe hun gleder seg enormt til, sier Olsborg og poengterer viktigheten av at alle inkluderes denne uka, uansett funksjonshemming.

Da NUK ble opprettet i 1992/93, ble det arrangert egne workshoper for ungdom med funksjonsnedsettelser.
– Det er det heldigvis slutt på. Før ble ikke Karoline kjent med de andre ungdommene, og hennes tilbud var også mindre. Nå er det interessene som skaper fellesskap, ikke funksjonsevne.
De siste åtte årene har alle deltakerne kunnet velge fritt blant workshopene, uavhengig av funksjonsevne.

Tilrettelegger for ulike behov
På NUK skal alle oppleve mestring. Men også fremgang i eget kunstnerisk virke. Instruktør-tettheten er høy. I år bidrar 22 håndplukkede instruktører, alle med høyt kunstnerisk virke og erfaring, samt en innleid stab på ti personer som har ulike støttefunksjoner.
Hver workshop ledes av minst tre personer med ulik og tverrfaglig kunstfaglig kompetanse. Det inkluderer kunstnere med særskilt kompetanse på inkludering av personer med funksjonsnedsettelse.
Å tilrettelegge for individuelle behov er en hovedprioritet. For noen kan det eksempelvis bli mange inntrykk og mye å ta inn over seg.

Marc og hans gjeng har forflyttet seg fra kulturskolen til universitetet for å utforske lokalets muligheter.
Ved en skjermet sittegruppe sitter en av kursets øvrige instruktører på huk foran en deltaker. Hun stryker forsiktig på vedkommendes kne mens de snakker lavt sammen.
I UiTs lokaler er det liv og røre. Fra ett rom strømmer åpningsstrofene til en velkjent Nirvana-sang. På et annet rom sitter ungdom i en ring på gulvet – dypt konsentrert rundt det som er i ferd med å bli et kunstverk. På utsiden av en lukket dør er det teipet opp en lapp hvor det står «Teater Streetlab». Innenfra høres latter.


Betydningen av det sosiale
Cathrine Michelet overtok som leder for Festspillenes ungdomssatsing i januar 2025. Hun har utvidet antall workshoper, rekruttert deltakere fra nye talentmiljøer og opprettet to nye kveldsarrangementer: «Bonfire» og «Blockparty».
Begge arrangementene er felles for NUK og Festspillenes andre ungdomssatsing, Ungdommens Festspill.

– Det som kanskje gjør sterkest inntrykk denne uken, er følelsen av samhold, og det å være en del av et stort fellesskap. Det igjen åpner dørene for at man i enda større grad klarer å utfolde seg kreativt. Sosiale arrangementer bidrar til det å føle seg inkludert. Og så synes jeg det er fint å prøve å bygge broer mellom deltakerne på NUK og deltakerne på Ungdommens Festspill, poengterer Michelet.
Kompetanseutvikling for kunstnere
NUK fungerer også som en erfaringsarena for utøvere. Her kan kunstnere utvikle kompetanse knyttet til utforming og gjennomføring av inkluderende kunstprosjekter for unge.
Førsteamanuensis Nanna Kathrine Edvardsen (UiT) har fulgt NUK tett i flere år, og skriver en doktoravhandling om arrangementet. Utviklingen av NUK foregår kontinuerlig i samråd med fagfolk.
– Det at vi nå har en egen rolle i staben som «ledsagerstøtte og koordinator», er eksempelvis et direkte resultat av dette pågående arbeidet, forteller Michelet.

Å utfordre og å mestre
– Folk lærer i ulikt tempo, så det må inngås kompromisser. Men samtidig så gir det større potensial for samhold, påpeker én instruktør, da de voksne samles til en gjennomgang om ettermiddagen.
Kunstnerne diskuterer balansen mellom å utfordre deltakerne og å sørge for at ungdommene opplever mestring.
– De må prøve alt, utfordre seg selv. Men på ett tidspunkt må de bare få lov til å gjøre det de får til, bemerker én.

Navid Rezvani understreker viktigheten av å se den enkelte i en så mangfoldig gruppe. Særlig de stille, som en kanskje ikke umiddelbart fanger opp at trenger hjelp.
Han leder teamet av fem instruktører på workshopen «Hiphop Elements».
– Vi vil gi alle en best mulig opplevelse. Hvordan ser vi alle – hele tiden? supplerer en kollega og ser spørrende utover forsamlingen.
En annen instruktør understreker viktigheten av å lese rommet og ikke planlegge for mye.
Fra elev til instruktør
Har du først fått en smakebit av NUK, så gjør det noe med deg. Mange ungdommer kommer igjen, år etter år. Og det er slett ikke uvanlig at de dukker opp igjen som instruktører. Som Tonje Unstad.

I år, som så mange år tidligere, er hun instruktør på «Låtskriving, band og komposisjon».
Hun startet sin NUK-karriere da hun var rundt 15 år.
Hun vokste opp på en liten plass og satt mye hjemme alene og spilte musikk.
– Så kom jeg hit og møtte en masse ungdommer som elsket det samme som meg! Som lagde musikk, og spilte musikk, og vi fikk også opptre i lag. Det var veldig viktig for meg. Og har vært det siden, forteller Unstad, som jobber som musiker og låtskriver.
Gleden ved samskaping
Martin Kleiveland (17) er fra Narvik og Elmine Lovise Sætermo (18) er fra Målselv. Han er med for andre gang, hun for tredje. Begge deltar på «Låtskriving, band og komposisjon».

– Det er veldig gøy. Vi blir så sammensveiset. Det er veldig koselig og morsomt å få skape noe nytt sammen, oppsummerer Eline.
– Når man liker å spille musikk på fritida: hva er bedre enn en hel uke med bare musikk, med de flinkeste lærerne? Det er fint å få litt ordentlig konstruktiv kritikk, sier Martin.
Vi blir så sammensveiset. Det er veldig morsomt å få skape noe nytt sammen.
Eline Lovise Sætermo
– Vi får masse god hjelp, supplerer Elmine.
Hva synes dere om at man på NUK, uansett funksjonsnivå, deltar på samme workshop?
– Vi pratet litt om det i går, jeg og Elmine. At man får en god følelse. Man hjelper til og man smiler. De er kjempehyggelige hele gjengen. Det er gøy, mener Martin.
– Det har stor verdi for dem at de også inkluderes. Det er veldig fint og koselig at alle er i lag, poengterer hun.
Er det årets beste uke for ungdom?
-Ja, det vil jeg si! svarer begge entusiastisk.