Barna fra Manglerud sitter på gulvet og ser forestilling

En kollasj av følelser

– Jeg følte meg både glad og litt trist. Jeg fikk på en måte blandede følelser av forestillingen, og det var veldig fint og intenst, forteller Celia. Hun er på Sentralen sammen med klassen sin fra Manglerud skole, og har nettop fått oppleve en konsert med kraftfullt kor, dype drønn fra en enorm Octobass, en dansende kontrabass, intenst slagverk og energiske dansere, som sammen fremførte en live verk-kollasj – i ring rundt elevene.

Flere tusen skolebarn i Oslo ble i forrige uke invitert gjennom Den kulturelle sekolesekken (DKS) til Kollasj – en samtidsfestival for unge,  i det gamle bankhuset Sentralen. Der ble de ledet gjennom en løype av akustisk musikk, vinylakrobatikk, film og video - alt presentert i kollasjform.

Men det var i den erverdige marmorsalen i det gamle bankhuset at følelsene virkelig ble utfordtret. Rommet ble fyllt av stemmer, lys og rytmer, og det var mektig for både store og små.

-  Den siste forestillingen var den som fikk meg til å føle mest. De var så flinke til å synge og danse, og det var veldig interessant å se på. De var rundt oss og det skjedde så mye man måtte følge med på, forteller Mille, også hun fra 7. trinn på Manglerud skole.

Banksjef

Det var også en annen opplevelse fra dagen som jentegjengen ville trekke frem.
- Hun damen som var så streng, sier Mille
- Hvem var hun?
- Jo, hun sa hun var "banksjefen", ler Mille. - Og hun skremte meg litt.
 

Banksjefen heter egentlig Nina Biong og er danser og performer. Hun dukket først opp som banksjef, på det ekte gamle banksjef-kontoret på Sentralen. Der gjorde hun en performance hvor hun snakket et uforståelig tullespråk - et kolllasj-språk utviklet av en fransk komponist. Hun herset litt rundt med elevene, steppet som en flamencodanser på banksjefens skrivebord, og elevene skavtt opp og lo om hverandre.

London-kollasj

Så sendte "banskefen"  elevene videre til neste rom. Der ble de møtt av den britiske kunstneren Vicki Bennett (med kunstnernavnet People Like Us ), internasjonalt anerkjent som en pioner innen audiovisuell collage. Hun hadde laget en en filmcollage med London som rød tråd,  basert på over hundre filmer og tv-serier. Musikken har hun også samplet, og spiller den av live under fillmvisningen.

- Hva er kollasj?, spurte Bennett barna. Noen visste det godt, og fortalte om kollsj-bilder de hadde laget på skolen i forkant.

- Når du setter sammen bilder eller ord eller illustrasjoner på PC'en din, da lager du kollasj. Det som er fint med kollasj, er at du kan lage det av hva som helst, sier Bennet, og lurer på hva barna kjente igjen fra hennes filmkollasj?

Harry Potter, Peter Pan, Abba, "Money, money, money", en katt, London og Big Ben blir nevnt. Mange har fått med seg mye fra filmen og det er stort engasjement i samtalen med Bennet.

Til sist blir elevene guidet gjennom Sentralens mange trapper. En vaskende og dansende butler dukker opp, kledd i kjole og hvitt og med støvklut i hånden. Plutselig kaster han seg ned på gulvet, snurrer rundt i backspinn, for så å gå opp på hodet i headspinn, med beina som rotorer på et helikopter. Det blir stor jubel blant barna, før han igjen er butler som plystrende tørker støv av statuene i trappa. Egentlig heter han Marcus Andreassen, og er en av norges mest erfarne og dyktigste breakedansere.

Inne i gymsalen er det støymusiker Lasse Marhaug som snurrer plater. Eller rettere sagt, kaster, knuser og klipper vinylplater, som teipes sammen og spilles på syv platespillere. Han veksler mellom alle mulige musikalske sjangre, og platene hopper, og stiften spretter og tempoen går opp og ned. Det låter rart - som kollasj.

Etter drøye en og en halv time er kollas-løypa slutt, og elevene trekker ut av Sentralens mange saler og rom. Forhåpentligvis litt kollasj-inspiret og en god erfaring rikere.

Fakta:

Medvirkende:
People Like Us/ Vicki Bennett: Live videokollasj
Lasse Marhaug: Live vinylkollasj
Nordic Voices / Kjell Tore innervik / Guro Moe / Christian Meaas Svendsen: Live musikkverk-kollasj (Marmorsalen) 
Marcus Andreassen og Nina Biong - dans og performance pop-opp
Kyrre Heldal Karlsen: Lysdesign

Kollasj er et samarbeid mellom nyMusikk, Kulturtanken og Den kulturelle skolesekken i Oslo, og ble arrangert 8. - 12. mai på Sentralen i Oslo, for 5000 elever fra 1.-7. klasse.
Var åpent for publikum lørdag 13. 05 under nyMusikk sin Only Connect Kids: Kollasj

Her er Periskop sin omtale av festivalen: http://www.periskop.no/samtidskultur-pa-timeplanen/