SEBASTIAN, DJ SOULBASE og ZAWADI

Sebastian – kunsten å bli voksen

Samtale med Sebastian Tjørstad , DJ Soulbase og Zawadi.

Fra venstre: Zawadi, Sebastian Tjørstad og DJ Soulbase.

To musikere og en stand up-komiker uten armer og ben. De kaller seg To og ½ mann og jobber mot urpremiere på forestillingen Sebastian - kunsten å bli voksen.

Hvem er Sebastian?

– Snilt eller slemt svar? Sebastian er en god venn, et ekte godhjerta rasshøl. Han er en talentfull performer, en god far - morsom og inspirerende. Skal jeg si nådeløs eller tøff? Han er veldig lite selvhøytidelig og selvmedlidende. Glad i en fest, en internasjonal pimp, en storsjarmør.

Hvem er Soulbase og Zawadi?

– Soulbase er utenom det vanlige positiv, med et veldig bra syn på livet. Han er så kreativ at det går ut over andre ting, en overflod. Zawadi er den mest selvkritiske og hardtarbeidende artisten jeg kjenner. En evig realist, ned på jorda, tidvis pessimistisk – en god venn, alles drømmebror og svigermors drøm.

Det er alltid større likheter mellom folk og kulturer, enn det er forskjeller.

Sebastian Tjørstad

Hva skal dere nå?  

– Vi skal blottlegge Sebastian. Min oppvekst og min ungdomstid – håper vi fortsatt klarer å se kule ut. Soulbase og Zawadi har vokst opp med meg, så det er lett å ta opp ting fra tiden på videregående. Ting som var skummelt og farlig. Vi vil ufarliggjøre ungdomskriser. Kunst er med på å viske ut tidsskiller. Med kunst kan man ta bort generasjonsforskjeller. Det er alltid større likheter mellom folk og kulturer, enn det er forskjeller.

Blottlegge, hva ligger det i det? Har du gjort det før? 

– Ja, det vil jeg si, det er det jeg gjør som standup-komiker. Jeg glemmer aldri da jeg ble arrestert for blotting i 2017, bare kødder …. Det handler om å tørre å være ærlig, å kunne ta opp det du ikke har lyst til å ta opp. Det må bli relaterbart for ungdom. Vi snakker mye om at vi må huske på hvor de er i livet.

En fast målgruppe, som ungdom, oppleves det som en tvangstrøye?

– Nei, det er omvendt. Det er deilig å vite hvem man skal snakke med. Det er befriende å vite at det er 16-17-åringer. Det er en tidsreise for oss. Vi går inn for å finne ut av hva vi var opptatt av da. Og hva vi ville likt å høre da vi var på den alderen.

Hvor lenge siden er det dere var 16? 

– Det er 23 år siden , men er fortsatt friskt i minne. 

Hva er det med den perioden i livet?  

– Det er en periode der man prøver å lande seg selv samtidig som man tar av, tror jeg. Man har vært hjemme i reiret så lenge og feiler som bare det. Det ligger i perioden å teste grenser, og gjør du noe gærnt, så kan du bli fengsla.

Hvordan er det å jobbe med den tiden av livet, nå? 

– Det er verdifullt. Jeg har nettopp fått en tenåring og morer meg stort. Min seksåring tror at han er en tenåring. Nå går vi gjennom alt som opplevedes som opprivende kriser. Det man opplever for første gang. Kjærligheten er så heavy, selv om andre forteller deg at det går bra. Forresten, jeg opplever det som like kaotisk nå. Jeg har hørt at folk blir modne, men har ikke kommet dit ennå selv.

Hvordan skal dere, som er en generasjon eldre, fortelle dagens 16-17-åringer om sex og kjærlighet? 

– Vi skal bruke humor og så skal vi ta våre egne historier fra den tiden. Vi kommer ikke til å fortelle om voksnes seksualliv. Dette blir førstegangs opplevelser med kjærlighetssorg, lyst og håpløshet.

Hva er seksualitet? 

– Når jeg går på byen med kjæresten min får jeg masse blikk. Folk tenker at jeg ikke er seksuelt aktiv. De tenker ikke over at seksualitet går utover normalen.

Hvilke ord vil dere bruke om kulturen og musikken dere tilhører? 

– Urbant. Den grunnleggende holdningen går fra hiphop – afrobeats til gregorianske munker. Det som kjennetegner oss er at vi er allsidige.

Fakta om Sebastian - kunsten å bli voksen

Av To og ½ Mann

En standup-musikal av kompisene Sebastian Tjørstad, DJ Soulbase og Zawadi.

Humor og musikk møtes i et ufiltrert tilbakeblikk på tenåringsminner og melodrama. Produksjonen gir innsyn i den forvirrende tilstanden det er å være ung i møte med drømmer, forelskelse og forventinger.

«Jeg vil vise kidsa at før alt ordner seg, må det gjøre litt vondt» - Sebastian Tjørstad

Sebastian Tjørstad er komiker og mulitikunster med et unikt perspektiv, blant annet kjent fra Førstegangstjenesten, Nationalteateret og Latter Live. Han har vært komiker i 13 år, og har også vært danser og skuespiller i ti år. 

DJ Soulbase har vært DJ-og produsent siden 2006 og har jobbet med mange av landets største artister. Han kaller seg selv en «hiphop-scholar farget av mange år på reisefot». Han er kanskje mest kjent for sine Afrofusion-produksjoner og som den ene halvdelen av duoen Iskald Sound.

Zawadi er låtskriver, sanger og stemmeskuespiller. Han er sterkt inspirert av R&B og Soul-musikk og har en spesiell evne til å balansere mellom melankoli og humor. NRK kalte han «NRK - Norges Rikskåtskalk». Han er også kjent fra bandet Offentlig Sektor. 

Les om produksjonen

Portrett av Jon Tombre

Samtalen med Sebastian Tjørstad , DJ Soulbase og Zawadi er gjort av regissør og ansvarlig for tilrettelagt i DKS Viken, Jon Tombre.

Sebastian - kunsten å bli voksen vises under Nasjonal arena for Tilrettelagt

Les om andre aktuelle tilrettelagt-produksjoner

Safarium

Samtale med dansekunstner Venke Sortland fra gruppen Landing.

To personer som danser ute

Labyrint

Samtale med Jens Trinidad og Mathias J. Budtz.

Fire silhuetter mot en hvit-sort bakgrunn

Lydrommet

Samtale med Ulrik Ibsen Thorsrud fra bandet Parallax.