Eigunn Stav Sætre foran farget vegg

– Det enkle kan ofte være det beste

Hun leser gjerne pulp fiction og har en NM-tittel i benkpress. Mest av alt vil hun løfte kunst og kultur til barn og unge. Møt Kristiansunds kultursjef, Eigunn Stav Sætre.

– Kunst og kultur er en undervurdert kraft. Det er selve kremen som holder denne kaka vi kaller et samfunn sammen!

Eigunn Stav Sætre beskrives som ujålete og uredd. Og ikke minst: energisk! Kanskje skyldes energien at hun i tillegg til å elske kunst og kultur, er ei selverklært «gymrotte». 40 år gammel tok hun tredjeplass i benkpress i desember 2019 med et løft på 75 kilo!

Jobb tok henne til Kristiansund. Men det var kjærligheten som fikk Eigunn Stav Sætre til å bli. Byens kultursjef har bodd i byen i 14 år nå, de siste fem åra med ansvar for hele kulturfeltet.

28.–29. april vil deltakere fra hele Norge strømme til byen for å delta på konferansen Barn og unges stemmer.

– Vi snakker mye om at kunst og kultur til barn og unge er viktig. Denne konferansen kan bidra til å sette fokus på hvorfor det er viktig. For akkurat det er et spørsmål vi ikke spør oss selv nok. Jeg tror konferansedagene blir en kjempeopplevelse!

Sætre synes det er spennende at kommunen samarbeider med nye aktører om konferansen. Hun understreker at Kristiansund kommune ønsker mer fokus på kunst og kultur for, av og med barn og unge, og ønsker å kunne tilby erfaringskompetanse fra en middels stor by og kommune, i godt samspill med aktive kulturkommuner på hele Nordmøre.

– Vi som jobber med feltet snakker ikke nok på tvers om erfaringer, vi må jobbe mer systematisk og slutte å anta ting. Hva er beste praksis? Vi har lyst til å bidra til å finne ut av nettopp det.

Kristiansunds kultursjef, Eigunn Stav Sætre, med medaljen hun fikk i NM i styrkeløft
Kristiansunds kultursjef, Eigunn Stav Sætre, med medaljen hun fikk i NM i styrkeløft. Foto: privat

Kunst skal ikke gjøre at du føler deg dum

Hva slags kultur liker så kultursjefen selv? Sætre synes debatten om såkalt høy- og lavkultur er uinteressant.

– Du skal ikke skjemmes over det som gir deg glede. Du må finne din greie. Jeg leser veldig mye pulp fiction! Faktisk sluker jeg pocketbøker helt ukritisk.

Hun påpeker at det er et talent å greie å formidle noe enkelt. Og at det er viktig at det finnes kunst og kultur som du ikke må anstrenge deg for å konsumere eller oppleve.

– Det som er fint, er at hvis du utsettes for lettere tilgjengelig kunst, så tør du også å utsette deg for mer kompliserte uttrykk. Vi må lære barn og unge at det ikke er farlig om du ikke skjønner noe, men at det er en verdi i seg selv å bli irritert eller glad av et kunstverk. Og at du ikke trenger å føle deg dum av den grunn. Det tror jeg faktisk mange voksne har godt å av å føle seg trygg på også.

Hun beskriver seg selv som altetende innen kunst og kultur, men forteller at det til hverdags går mest i litteratur og musikk. Sistnevnte kunstart inkluderer, selvfølgelig må man nesten si, opera. Regjeringen har satt av 150 millioner kroner til et nytt opera- og kulturhus i Kristiansund, og understreker det mangeårige kallenavnet operabyen. Eigunn Stav Sætre er synlig stolt over hva kommunen, innbyggerne og kulturlivet her får til.

Å være ung i Kristiansund

Da kommunen spurte Kristiansunds ungdom hva de mest av alt ønsket seg for å kunne ta bruk byrommene, var svaret enstemmig: gratis Wifi og lademuligheter. Som sagt, så gjort: hele byen skal etter hvert få gratis internett. Sætre og kollegaene har allerede klargjort Carolines plass i sentrum, som allerede var definert/utpekt som en arena for barn og unge.

Tiltaket har medført en klar tilstrømming til plassen. Nå jobber kulturenheten med samarbeidspartnere med å finne ut av hvordan mange ungdommer samlet på ett sted kan videreutvikles til noe konstruktivt.

– Mange voksne er opptatt av fokuset på digitalisering og inntrykket av at ungdom kun møtes på sosiale fora. Internett kommer ikke til å forsvinne. Det vi gjør med dette tiltaket, er å tilrettelegge for å at barn og unge kan møtes på sosiale fora, men samtidig være fysisk sammen og tilstede, forteller Sætre.

– Dette er viktig for dem, da skal det være viktig for oss.

Vi som jobber med feltet snakker ikke nok på tvers om erfaringer, vi må jobbe mer systematisk og slutte å anta ting.

– Hvordan er det å være ung i Kristiansund?

– Slik vi opplever tilbakemeldingene, så har vi et godt fritidstilbud og oppvekstsvilkårene er generelt gode. Samtidig savner barn og unge arenaer hvor de kan uttrykke seg litt friere. Alt trenger ikke å være i så organiserte former. Vi har derfor satt i gang en del prosjekter på nettopp det. Ett eksempel er Bakgården ungdomshus, hvor vi har latt oss inspirere av tiltak i andre regioner og byer, som Tvibit i Tromsø.

En ting er sikkert: Konferansedeltakerne kommer virkelig å oppleve engasjerte og kulturinteresserte unge de to dagene vi møtes i april. Kultursjefen lover at Kristiansund vil summe av liv med UKM-festival, UNG Nordic Light (Nordens eneste fotofestival for ungdom) og mye annet.

– Hvordan kan kunst og kultur for barn og unge bli et satsingsområde og ikke bare nevnes i fine taler? Jeg tror konferansen kan bidra til at vi finner ut av nettopp det.

Fakta

Eigunn Stav Sætre:

  • 40 år
  • Kommer fra øya Gossen i Aukra kommune
  • Gift med Dag Runar Øye
  • Ett barn
  • Ekteparet driver Gym Ragnarok