Dansere på scenen

Tilbyr teater rett hjem på skjerm til skoleelever

Applaus Scene er en strømmeplattform for teater. Nå tilgjengeliggjør de forestillinger gratis for alle landets skoler og elever.

fra forestillingen UTAFOR av Svein Tindberg og Just Unity, fremført på Det Norske Teatret i 2018. Foto: Dag Jenssen.

– Når teatrene og skolene måtte stenge på grunn av koronakrisen, bestemte vi oss for å åpne opp for gratis bruk for alle landets skoler ut semesteret, forteller daglig leder i Applaus Scene, Monica Boracco. 

I disse dager jobber elever over hele landet med skolefag hjemme. Å få oppleve teater som del av skolehverdagen, tror Boracco er spesielt verdifullt akkurat nå.

– Jeg har selv to tenåringer hjemme, og ser hvordan de akademiske fagene dominerer på hjemmeskolen. En kunstopplevelse, et møte med sterke litterære tekster, åpner andre deler av hjernen og hjertet. Nå som hele verden er snudd opp ned er dramatikken og teateret en inngang til å reflektere over det basale, det eksistensielle: Hva er det å være et menneske i verden?

Å oppleve scenekunst på skjerm kan ikke helt sammenlignes med en “live” opplevelse, med det har sine fordeler, mener Boracco.

– Det er en helt annen opplevelse og en egen sjanger. Den åpenbare fordelen er at man får tilgang til stykker som man ellers ikke ville ha fått sett. Enten fordi stykket spilles på et annet sted i landet enn der du bor eller fordi du gikk glipp av det, eller ikke hadde råd til billetten. Det er kort og godt geografisk og økonomisk utjevnende, sier hun.

Et supplement til DKS

Den kulturelle skolesekken i Nordland har allerede fattet interesse for strømmeplattformen, og har anbefalt tilbudet til alle videregående skoler i fylket

Snapchat bilde av en ungdom som ser på pc

– Tilbudet til Applaus synes vi er godt, sier Stig Løvseth, leder for avdeling Ung Kultur i Scene 8 og Den kulturelle skolesekken i Nordland. Han forteller at de har informert om Applaus også tidligere. Nå som tilbudet er gratis, har DKS  distribuert det til alle fylkets videregående skoler, og noen har allerede tatt det i bruk.

Applaus Scene tilbyr både klassikere (Gjengangere og Hedda Gabler) og aktuelle stykker, som den prisbelønte forestillingen UTAFOR (2018) av Svein Tindberg og Det Norske Teatret. Dette stykket omtales som «teater mot radikalisering», der unge mennesker forteller personlige historier om utenforskap, fordommer, religion, radikalisering og terrorisme. Alt er aktuelle tema som kan knyttes til både norsk- og samfunnsfagene i videregående skole. I tillegg til selve forestillingen har Applaus scene også tilgjengelig intervjuer med de som har laget forestillingen, og et pedagogisk materiale relatert til forestillingen. For å se forestillingen, logger elevene selv inn med FEIDE.  

Om Applaus Scene

Applaus Scene er en nettbasert tjeneste som tilbyr profesjonelle teaterforestillinger og annen scenekunst til skoler og institusjoner. Tilbudet om å se forestillingene gratis gjelder ut skoleåret. Etter det kan fylker og kommuner kjøpe årsabonnement til sine skoler.

For å se forestillingene logger elevene inn med Feide fra applausscene.no