Fire personer sitter ved et bord. En ung kvinne snakker.

Disse får tilskudd til styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter

Nordnorsk Design- og Arkitektursenter og Trøndelag fylkeskommune tildeles 500 000 kroner hver til utvikling av prosjekter.

Fra innspillsmøte om deltakelse i fritidsaktiviteter 8. januar 2024. Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken

– Vi mottok mange sterke søknader. Disse to prosjektene treffer begge blink på tilskuddets formål, sier Kulturtankens direktør Matias Hilmar Iversen.

Målet for ordningen «Tilskudd for styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter» er å styrke barn og unges stemmer i lokal medvirkning i fritids- og kulturaktiviteter. Midlene skal gå til å utvikle modeller for medvirkning som kan overføres til andre, og dermed bidra til at barn og unge involveres oftere og gjennom mer relevante medvirkningsmetoder.

– Med nye og overførbare modeller for medvirkning kan disse initiativene bidra til at flere unge opplever å bli hørt på sine egne premisser, og tjene som inspirasjon og læring for andre.

Unge kulturutviklere

Nordnorsk Design og Arkitektursenter (NODA) tildeles en halv million kroner i tilskudd til prosjektet «Unge kulturutviklere».

Gjennom prosjektet skal det utvikles en innovativ modell for medvirkning. Modellen vil være basert på prinsipper fra tjenestedesign, hvor barn og unge deltar i alle faser av utviklingsprosessen.  

Det skal utvikles en veileder som skal sikre at barn og unge blir hørt og involvert i utformingen av kultur- og fritidsaktiviteter i deres lokalmiljø. Veilederen skal være enkel, inkluderende og mangfoldig, samt sikre godt samarbeid med unge. «Unge kulturutviklere» har som mål at 250 til 500 barn og unge skal medvirke i utviklingen av veilederen.

Prosjektet vil involvere bredt samarbeid med både skoler, frivillige organisasjoner, bibliotek og ungdomshus.

Den ferdige veilederen skal kunne brukes av kommuner, kulturorganisasjoner og fritidsklubber. 

– Vi vet at fritidstilbudet varierer etter hvor du bor, så det er viktig å sikre at god medvirkning skjer i hele landet. Veilederen vil kunne komme flere til gode, noe som vil bidra til økt kunnskap om hvordan gjennomføre gode medvirkningsprosesser med barn og unge, poengterer Iversen.

Upolert Trøndelag

Prosjektet «Upolert Trøndelag», ledet av Trøndelag fylkesbibliotek, tildeles en halv million kroner i tilskudd for å utvikle nye modeller for ungdomsmedvirkning i fylkets folkebibliotek.

Modellene skal sikre at ungdom får reell påvirkningskraft og mulighet til å forme aktiviteter og arrangementer.  I tillegg til å styrke barn og unges medvirkning i det lokale bibliotektilbudet, skal det etableres en ungdomsarrangementsgruppe ved bibliotek i alle fylkets kommuner. Disse gruppene skal planlegge og gjennomføre gratis, inkluderende arrangementer i biblioteket.

Prosjektet legger til rette for langsiktig medvirkning fra barn og unge i fylkets biblioteker. Både nettverksbygging, og samarbeid mellom bibliotekene og ungdomsgruppene, skal sikre bærekraftige strukturer for framtidig medvirkning. Prosjektet har også som mål å styrke folkebibliotekene som møteplass for unge.

«Upolert Trøndelag» bygger på omfattende medvirkning fra 2100 barn, unge og voksne gjennom fylkeskommunens arbeid med “Handlingsplan for barn og unges fritid”. Prosjektet har dermed et solid kunnskapsgrunnlag for å tilpasse tiltakene til ulike målgrupper og behov.

Erfaringene fra «Upolert Trøndelag» vil kunne deles nasjonalt og vil være relevant også for andre kommuner og fylker.

– Dette prosjektet har som mål å styrke bibliotekene som levende kulturinstitusjoner og fremme deres relevans blant yngre målgrupper. Det handler om hvordan bibliotekene kan tilpasse seg fremtidige generasjoners behov og forventninger, sier Iversen.

Søknader fra hele landet

Totalt kom det inn totalt 60 søknader til tilskuddsordningen, fordelt på alle landets fylker. Budsjettet for tilskuddsordningen er én million kroner. Det ble søkt om til sammen 17 961 299 kroner.

– Vi mottok langt flere søknader enn det er midler til, noe som synliggjør behovet for en slik tilskuddsordning. Kulturtanken har måtte foreta prioriteringer i vurdering av søknadene, noe som har medført at også søknader som vurderes som gode har fått avslag, poengterer Iversen.

Neste runde med tilskuddsmidler for styrket medvirkning vil lyses ut i starten av 2025, med forbehold om videreføring av bevilgningen i Stortingets årlige budsjettvedtak.

Om «Tilskudd for styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter»

Regjeringen ønsker at alle barn og unge skal få være med på fritidsaktiviteter.

I handlingsplanen «Alle inkludert!» løftes medvirkning fra barn og unge i utformingen av lokale fritidstilbud som et prioritert område.

«Tilskudd for styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter» forvaltes av Kulturtanken.

Tilskuddsordningen er rettet mot tiltak for medvirkning fra barn og unge i det lokale fritidstilbudet, med særlig vekt på utviklingen av kunst- og kulturtilbudet.

Midlene skal gå til å utvikle modeller for medvirkning som kan overføres til andre, og dermed bidra til at barn og unge involveres oftere og gjennom mer relevante medvirkningsmetoder.

Les mer om Kulturtankens tilskuddsordninger.

Les mer

En skoleklasse med tredjeklassinger sitter på stoler og ser mot en scene. Nesten alle holder hånda i været.

Hvordan kan fritidstilbudet bli mer inkluderende?

Regjeringen ønsker at flere barn og unge kan delta, og lager en handlingsplan for deltakelse.

Tegning av tre ungdommer som løper.

Pilotmidler for større mangfold og inkludering i det frivillige kulturlivet   

Søk midler som stimulerer til nettverk, kompetansebygging, deling og samarbeidsprosjekter.