Kollasj. Mann med hodetelefon. SPOR-podkast-logoen til høyre.

Kulturarv rett i ørene

Vil du vite enda mer om hva som skjer på kulturarvsfeltet i Den kulturelle skolesekken? Da bør du lytte til den nyetablerte podkasten «SPOR – om kulturarv i DKS»!

Illustrasjonsbilde/SPOR-podkast. Foto: Pexels/skjermdump.

Podkasten er produsert av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Kulturtanken, og har siden oppstarten i november publisert seks episoder med ulike relevante temaer. 

SPOR er også navnet på den årlige visningsarenaen for kulturarv i DKS, som i fjor ble arrangert for første gang på Stiklestad, og i år som en digital konferanse. 

– Podkasten er rettet mot de som jobber med å programmere eller utvikle utstillinger, formidlingsprosjekter og andre kunst- og kulturproduksjoner for barn og unge, men også de som ønsker å bruke tilbudet fra DKS aktivt i undervisningen. Vi håper å gi noen kilder til informasjon, og at man blant annet får en større forståelse av hva man forbinder med begrepene kulturarv og høy kvalitet. Her er det mange veier til Rom, sier podkastansvarlig, rådgiver og produsent i DKS Trøndelag, Ketil Hustad. 

Her finner du SPOR-podkasten

Varierte temaer 

Ketil Hustad-portrett
Ketil Hustad. Foto: Knut Sørhusbakken/Kulturtanken

I episodene som er lagt ut så langt får man blant annet vite mer om de digitale produksjonene som ble vist i høst, alle med andre verdenskrig og flukt som tema. I tillegg gis det et nærmere innsyn i bakgrunnen for og prosessen rundt disse nyetablerte produksjonene. 

Det svares også på spørsmål tilknyttet hvordan en god idé følges opp til å bli en nyproduksjon, hva som skiller kulturarv fra andre uttrykk i ordningen og hvordan få til et best mulig samspill. 

Bjørn Kristiansen fra DKS Viken, Marit Bakken fra DKS Trøndelag, Camilla Wiik fra DKS Møre og Romsdal og Bente Aster, fagansvarlig for kulturarv i Kulturtanken, er de som foreløpig har delt sine erfaringer til glede for lytterne.  

Hustad, som også er nyvinningens programleder, håper publikum kan bidra med tips til innhold. 

– Det gjelder om en ønsker å bli intervjuet selv, eller kjenner noen som bør bli det. Eller kanskje har man innspill til temaer vi kan snakke om? Da er det bare å sende en melding på vår Facebook-side, sier han, som kan røpe at det også kommer rapporter fra SPORs egne pitchevinnere etter hvert. 

Vi håper å gi noen kilder til informasjon, og at man blant annet får en større forståelse av hva man forbinder med begrepene kulturarv og høy kvalitet.

Ketil Hustad

Opplesning av fagartikkel 

Det er også viet to episoder til nevnte Asters fagartikkel Cultural Heritage and the Museums in The Cultural Schoolbag, som nylig ble gitt ut i publikasjonen Museums and Education in the North på Jamtli Förlag i Östersund, og med Tine Fristrup fra Aarhus Universitet som redaktør. I den ene episoden snakkes det om innholdet, mens i den andre blir artikkelen lest høyt av forfatteren selv. 

– Jeg skriver om hvordan kulturarv, ved hjelp av DKS, er forankret og integrert i barn og unges skolehverdag i Norge. Videre dreier artikkelen seg om kunst- og kulturuttrykkets status i ordningen i dag, utfordringer og muligheter i forbindelse med formidling, samt en presentasjon av utvalgte aktører, tiltak og prosjekter, sier Aster. 

– I tillegg kommenterer jeg fremtidige prosesser, temaer og løsninger som forholder seg til DKS, kulturarv og dets interesser, legger forfatteren til.  

Her kan du laste ned artikkelen som PDF. 

Én ting er sikkert: Det er bare å vente i spenning på fortsettelsen! Mon tro podkasten er SPOR av en ny suksess, på samme måte som visningsarenaen har blitt?

Kollasj. Bilder til de ulike podkast-episodene
DKS Trøndelag har publisert flere podkast-episoder allerede.

Les mer om kulturarv i DKS:

Coverbilde av applikasjonen Amundsens Hjem

Nå kan du bli med hjem til Roald Amundsen!

Den ikoniske oppdagelsesreisende og polarfareren Roald Amundsen forsvant under en redningsaksjon i Arktis i 1928. Follo museum, en del av Museene i Akershus, har lansert en VR-opplevelse der du kan trå inn i huset hans. Ved hjelp av et par VR-briller og en applikasjon du kan laste ned på steam, kan du oppleve hvordan hjemmet…

VR-versjon av Grini fangeleir, fugleperspektiv

Tilbake til Grini

Gå gjennom tåke og grus i fotsporene til Gerhardsen og andre krigsfanger.

En klasse er samlet rundt ett bål på klassetur.

Kulturmiljømål for både skulen og DKS

I ny stortingsmelding om kulturmiljøpolitikk blir inkludert fleire av dei same områda som vi finn i fagfornyinga, og er relevant for både skulen og Den kulturelle skulesekken.