Gullsekken 2021 ble delt ut i Stavanger

Gullsekken 2021 ble delt ut i Stavanger

Torsdag 18. november mottok Marja Mortensson Trio og Lost and Found Productions hver sin pris i Gullsekken 2021. Prisene ble delt ut som en del av en jubileumskonferanse for å feire at Den kulturelle skolesekken fyller 20 år som nasjonal ordning.

Gullsekken ble delt ut under jubileumsfeiringen i Stavanger. Foto: Marie von Krogh

Vinnerne av årets Gullsekken-priser ble offentliggjort i oktober, og de ble invitert til Stavanger for å motta prisene på en egen seremoni på Tou Scene. Seremonien skjedde i forbindelse med jubileumsarrangementet «20 år med DKS!» i regi av DKS Rogaland, som besto av en konferanse, festmiddag og forestillinger.

Utdelingen ble ledet av Kulturtankens direktør Øystein Strand. Jurymedlem Jon Engravslia Aarebakk delte ut prisene sammen med Trond Olav Asperud fra Norsk Tipping.

Øystein Strand under utdelingen. Foto: Marie von Krogh

– Denne kvelden har jeg gledet meg til, sa Øystein Strand i sin åpningstale. Sist Gullsekken ble delt ut var i 2014, og prisen har gjenoppstått som en del av 20-årsjubileet.

– Det er skikkelig stas å børste støvet av denne prisen fordi den synliggjør det viktigste kulturpublikummet vi har i Norge og det fantastiske innholdet som denne ordningen tilbyr dem, sa Strand.

Årets turnéproduksjon: Marja Mortensson Trio

Jakop Janssønn mottar prisen av Trond Olav Asperud (Norsk Tipping) og jurymedlem Jon Engravslia Aarebakk. Foto: Marie von Krogh

Juryleder Maria Utsi leste opp juryens begrunnelser for årets to vinnere.

– Med en stillferdig autoritet leder Marja publikum gjennom en fortelling om hennes arv, virkelighet og historie. En historie som er ukjent for svært, svært mange og som det er på tide at gjøres kjent og allmenn, som en levende og ufravikelig del av Norges kulturarv og virkelighet, både i fortid, samtid og fremtid, sa juryen om vinneren av kategorien Årets turnéproduksjon. Marja Mortensson trio vant prisen for konsertproduksjonen Mojhtestasse – Minnegaven som ble nominert av DKS Innlandet.

– Gjennom Marja Mortenssons inkluderende og rause formidling blir den sørsamiske historien nærværende og setter seg som en minnegave i hver enkelt elev. En gave som de trolig vil bære med seg lenge, mente juryen.

Les resten av begrunnelsen lenger ned i saken.

Årets turnéproduksjon går til utøvere som har utmerket seg spesielt med sine formidlingsevner i skoleåret 2020/21, og som har vært fysisk på veien for å gi kunstopplevelser til skoleelevene. Marja Mortensson trios produksjon er en konsert som blander joik med elementer fra moderne jazz. Gjennom konserten formidler Mortensson sin sørsamiske kultur til elevene med historier og musikk fra albumet Mojhtestasse (2019).

Jakop Janssønn var til stede for å motta prisen på vegne av trioen.

– Denne prisen synliggjør at det vi driver med er viktig, sa Janssønn i talen.

– Vi håper at dette kan inspirere flere til formidling av samisk kultur.

Jakop Janssønn. Foto: Marie von Krogh

Gjennom Marja Mortenssons inkluderende og rause formidling blir den sørsamiske historien nærværende og setter seg som en minnegave i hver enkelt elev. En gave som de trolig vil bære med seg lenge.

Gullsekkens jury 2021

Årets tilpassede produksjon: Lost and Found Productions

Victoria Røising, Nikoline Spjelkavik og Per Magnus Barlaug mottok prisen Årets tilpassede produksjon for Oh Baby Baby goes viral.

Victoria Røising takker for prisen fra scenen. Foto: Marie von Krogh

Prisen Årets tilpassede produksjon skal hedre de utøverne som viste særskilt endringsevne i møte med koronabegrensningene i skoleåret 2020/21, uten å gå på begrensing av produksjonens kvalitet. Oh Baby Baby goes viral var opprinnelig en fysisk scenekunstproduksjon som i 2020 ble omformet til en digital og interaktiv versjon. Forestillingen er laget spesielt for 7. klassinger og ble nominert til prisen av DKS Nordland.

– Lost and Found productions arbeid springer alltid ut fra en sterk vilje til å skape refleksjon og trygghet hos målgruppa, og med særs nennsom hånd klarer de å kommunisere på elevenes egen frekvens og skape et trygt og raust rom. Denne produksjonen er ikke noe unntak, sa juryen i sin begrunnelse.

– Sømløst, uforskamma, humoristisk og poengtert guider de elevene gjennom spørsmålene om sex og pubertet som ufravikelig kommer til å komme, og som i stor grad allerede er tilstede i elevenes liv, uten å belære, fordømme eller sette to streker under svaret.

Les resten av begrunnelsen lenger ned i saken.

– Det er utrolig stas å vinne denne prisen!, sa Victoria Røising i takketalen. – Enda mer stas er det å vinne for en produksjon som vi har måtte kjempe litt for.

Produksjonen har i enkelte tilfeller fått motgang for sin tematikk og valg av målgruppe.

– Vi mener seksualundervisningen i skolen kommer for sent og er for dårlig, slo gruppa fast.

Lost and Found Productions. Foto: Marie von Krogh

Lost and Found productions arbeid springer alltid ut fra en sterk vilje til å skape refleksjon og trygghet hos målgruppa, og med særs nennsom hånd klarer de å kommunisere på elevenes egen frekvens og skape et trygt og raust rom. Denne produksjonen er ikke noe unntak.

Gullsekkens jury 2021

Bilder fra jubileumsarrangementet

Etter utdelingen var det tid for fest og forestilling. Der konferansen tidligere på dagen bydde på inspirerende foredrag og viktige blikk fremover, var kveldsprogrammet en feiring av hva Den kulturelle skolesekken har gitt sitt publikum gjennom årene den har eksistert. Her kan du se bilder av alle innslag og bidragsytere. Takk til DKS Rogaland for et fantastisk arrangement!

dks_jubileum08
dks_jubileum09
dks_jubileum10
dks_jubileum12
dks_jubileum13
dks_jubileum14
dks_jubileum16
dks_jubileum17
dks_jubileum18
dks_jubileum19

Alle bilder er tatt av Marie von Krogh.

Mer om Gullsekken 2021

Logo for Gullsekken

Gullsekken deles ut i samarbeid med fylkeskommunene og direktekommunene i DKS, og Norsk Tipping. Prisen ble gitt ut første gang i 2007 og sist i 2014. Prisen gjenoppstår som en del av feiringen av 20 år med DKS som nasjonal ordning.

Prisens utforming, nominasjonsprosess og jurysammensetning har blitt definert gjennom møter med fylker, kommuner, Norsk Tipping og aktuelle fagorganisasjoner.