Bilde av en lysende blomst hentet fra VR-produksjonen Nøkken

Prisvinnende VR-kunstner til ADA Kunstlab

Innovativt VR-prosjekt skal videreutvikles sammen med ungdom og skoleelever.

Stillbilde fra produksjonen Nøkken VR av Ellen Lande

ADA Kunstlab er en ny arena i Kristiansund der kunstnere og kulturaktører får utvikle og teste prosjekter for og med barn og unge, i samspill med ny teknologi

ADA er et samarbeid mellom Møre og Romsdal Fylkeskommune og Kristiansund kommune, og støttes av Sparebanken Møre og Kulturtanken.

Nøkken i VR

Kunstlaben arrangeres første gang nå i desember. Til denne kommer den anerkjente kunstneren Ellen Lande, for å videreutvikle sitt prosjekt Nøkken VR i samarbeid med ungdom og skoleelever.

Lande er mest kjent som filmskaper og regissør, og siden 2019 utviklet produksjoner med utforskning av nye teknologier og interaktive opplevelser.

- Det er fantastisk å få denne muligheten til å la de unge bidra med egen kreativitet for å skape engasjement i den interaktive fortellingen, sier Lande.

- Vi ønsker at flest mulig ungdom skal få utforske det digitale universet, derfor håper vi om å få muligheten til å utvikle prosjektet til flere plattformer.

Stillbilde fra Nøkken-VR. Lys treffer en mørklagt flate med tekstur
Theodor Kittelsens skumle univers er utgangspunktet for prosjektet Nøkken VR.

Prisvinnende prosjekt

Nøkken VR er et kunstnerisk VR-prosjekt med unik mulighet til å dypdykke i Theodor Kittelsens univers, der utgangspunktet er Theodor Kittelsens berømte Nøkken-maleri. Prosjektet ble i november presentert på Nordic VR Forum2023, der det også mottok pris Best Virtual Production og var nominert i kategoriene XR Arts & Culture samt Hamar UNESCO City of media Awards.

Nå ønsker hun å invitere ungdom fysisk inn i koden og til å tøye virkemidlene for VR-opplevelsen inspirert av Kittelsens maleri.

Bilde fra prisutdelingen Nordic VR Forum på Hamar. En mann og en kvinne poserer kledd i festantrekk
Ellen lande feirer pris på Nordic VR forum 2023.

Store muligheter

Prosjektmedarbeider Hanne Grøtt Ulla er svært fornøyd med prosjektet som nå skal videreutvikles i kunstlaben.

- Prosjektet er unikt, nyskapende og spennende, og er utviklet av en solid kunstner som alltid jakter nytt terreng for å skape god kunst, sier prosjektmedarbeider i ADA kunstlab, Hanne Ulla.

- Hvis Theodor Kittelsen får skinne for de unge, gjennom VR og ny teknologi, er det ekstra spennende!

Stort utvalg av prosjekter

Portrett av Hanne Grøtt Ulla
Hanne Grøtt Ulla er prosjektmedarbeider i ADA kunstlab.

Den nyetablerte kunstlaben mottok hele 43 søknader på utlysningen i høst, og fagutvalget har behandlet søknadene til lab i desember. Flere prosjekter skal velges ut til de kommende labene som arrangeres i mars og juni 2024. Disse velges ut etter nyttår. Fagutvalget består av fagpersoner innen kunst, formidling og pedagogikk.

ADA Kunstlab er et nytt nasjonalt tilbud som testes ut i skoleåret 2023 – 2024. Målet er å ha et fast tilbud fra høsten 2024.

Les mer om ADA kunstlab:

Logo for ADA

Ny utviklingslab søker prosjekter

ADA kompetansesenter for kunstnere åpner dørene i Kristiansund høsten 2023.

Jenter foran Pc jobber med 3d-modellering

Tester ny kunstlab i Kristiansund

Nybrotsarbeid i skjæringspunktet kunst/teknologi.