To menn snakker på en scene foran et mørklagt publikum. Bak dem er det en storskjerm med et bilde av en smilende jente som strekker en arm i været.

Viktige datoer høsten 2023

Disse arrangementene er det verdt å få med seg i høst!

Karsten Meinich og Christian Lo under Arena Film 2022. Foto: Tanja Steen/Kulturtanken

Her finner du en oversikt over relevante datoer for alle som er opptatt av god kunst og kultur til barn og unge. Husk å melde deg på innen de oppgitte fristene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer om alle våre arrangementer rett i innboksen!

Visningsarenaer

Scenekunst

Markedet for Scenekunst i Sandefjord (MFS) arrangeres 29.–31. august, og er det 27. markedet i rekken.

Dette er en nasjonal arena for presentasjon av profesjonell scenekunst for barn og unge. Det presenteres et bredt scenekunsttilbud og er en møteplass for faglig utvikling der målet er å tilby den kvalitativt beste scenekunsten for barn og unge, samt å øke både arrangørers og utøveres kompetanse. Arrangementet er en betydelig nasjonal leverandør av scenekunst til festivaler, kulturhus, bibliotek og aktører i og til DKS.

MFS arrangeres av Sandefjord kommune i samarbeid med Vestfold og Telemark fylkeskommune og Kulturtanken.

En kvinne henger i et stoff
"Knekke greine" med ENT under Markedet for scenekunst 2022. Foto: Marte Glanville/Kulturtanken

Kulturarv

SPOR – arena for kulturarv i DKS arrangeres på Stiklestad 13.–14. september.

På SPOR vil man kunne se produksjoner, utveksle erfaringer, få faglig påfyll, etablere nettverk og sammen se fremover.

Visningsarenaen arrangeres av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Møre og Romsdal fylkeskommune og Kulturtanken.

tre gutter ser på noe og smiler. De har på seg hansker og blå plastforkleder. Den ene gutten holder et fiskeøye
"Med kjærlighet til havet" i Borggården på Stiklestad under SPOR 2022. Foto: Marte Glanville/Kulturtanken

Visuell kunst

Øyepå er en nasjonal møteplass for visuell kunst i DKS som arrangeres for fjerde gang 20.-22. september under navnet Øyepå OSLO.

Visningsarenaen er en møteplass for alle som jobber med visuell kunst i DKS; produsenter, kunstnere, formidlere, fagkoordinatorer, lærere og elever.

Visningsarenaen er et samarbeid mellom DKS NordlandDKS OsloDKS VikenNasjonalmuseet og Kulturtanken. Årets kurator er Kjersti Solbakken.

To personer ser på stort lerret som viser en video.
Prosjektsamtaler under Øyepå 2022: "Torsketromming" av John Andrew Wilhite-Hannisdal & Rebekah Oomen. Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken

Musikk

Marked for Musikk arrangeres i Larvik 24.–26. oktober.

Dette er en nasjonal visningsarena for konserter rettet mot barn og unge, der arrangører fra kulturhus, festivaler, biblioteker og DKS kan se, evaluere og finne konserter tilpasset sine unge publikummere.

Et overordnet mål er at flere barn og ungdommer i Norge skal få oppleve konserter av høy kvalitet. Møteplassen er også en kompetanse- og nettverksarena for alle som jobber med musikkformidling til denne målgruppa.

Marked for Musikk er et samarbeidsprosjekt mellom Vestfold og Telemark fylkeskommune og Larvik kommune.

Fra "Hått, sa'ru?" på Marked for Musikk 2022. Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken

Film

Arena Film arrangeres 20.-22. november på Union Scene i Drammen.

På Arena Film presenteres et bredt utvalg profesjonelle filmproduksjoner som er aktuelle for DKS kommende skoleår.

Vi håper å møte alle dere som programmerer film i DKS, og alle andre som brenner for filmformidling til barn og unge.

Visningsarenaen arrangeres av Viken og Innlandet fylkeskommuner i samarbeid med Kulturtanken. Program og påmelding kommer.

På en scene sitter en mann i en godstol og prater med fire ungdommer. En ungdom sitter også i en godstol mens de andre sitter i en sofa ved siden av stolene. På storskjerm bak dem står det "Elevsamtale i sofaen".
Ungdomsskoleelever oppsummerte sine inntrykk etter filmpresentasjonene på Arena Film 2022. Bilde: Tanja Steen/Kulturtanken

Andre arrangementer

August

 • Norsk Barnefilmkonvent på Den norske filmfestivalen i Haugesund arrangeres i samarbeid med festivalen og Norsk filminstutt 22. august. Festivalen har også et eget program for barnefilmer som heter Cinemagi.

September

 • Kulturminnedagene: 2.–10. september. Norges største historie- og kulturarvsfestival med 300 arrangement rundt om i landet. I år er temaet Levende kulturarv.
 • TIFF Junior, 2.-6. september. Filmfestival for barn og unge i Tromsø.
 • Seminar: Medvirkning - mer enn et buzzord?, 5. september. Hvordan kan vi involvere barn og unge i kulturtilbud på en god måte? Hvordan får man tak i målgruppen, og bør vi betale de som medvirker? Norsk filminstitutt inviterer til halvdagsseminar med disse spørsmålene på agendaen.y
 • Kunsten å lære: seminar, 7. september. Seminaret vil løfte fram ulike sider av det internasjonale prosjektet Kunsten å lære gjennom foredrag, utstilling og samtaler, og inneholde møter med deltakere, prosjektgruppe og forskere.
 • Scenekunst i DKS: nettverksmøte og fagsamtaler, dato TBA.
 • ASSITEJ-festivalen: What Matters Most, 12.-16. september in Kristiansand. Den internasjonale scenekunstfestivalen har 30-årsjubileum i år!
 • Kapittel, 20.-24. september. Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet er blant Norges største litteraturfestivaler og har utviklet seg til å bli en viktig litterær arena både nasjonalt og internasjonalt
 • Appelsinia litteraturfestival i Skien, 24.-29. september. Festivalen har hatt et langvarig samarbeid med DKS Vestfold og Telemark, og er vertskap for den tredje piloten av DKS littlab.
 • Fagdag og nettverksmøte for litteratur i DKS, dato TBA.

Oktober

 • YAMsession, 17.-19. oktober. Produsenter og utøvere hylles i arrangementet som munner ut i Young Audiences Music Awards (YAM awards). Prisutdelingen hedrer kreativitet og innovasjon innen musikkproduksjon for de yngste målgruppene, skapt av profesjonelle ensembler, fra soloartister til orkestre, fra alle verdenshjørner. I 2023 arrangeres YAMSession i São Paulo, Brasil.
 • Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF), 18.-26. oktober. Festivalen samarbeider med DKS om sitt skoleprogram. 18. oktober arrangerer de et seminar om filmformidling.
 • Løsninger? Den kulturelle skolesekken på lærerutdanningene, 19. oktober. I dette seminaret retter Kulturtanken blikket mot lærerutdanningene. Gjennom forskning og praktiske eksempler, innspill og debatt, vil vi undersøke forskjellige modeller for å styrke lærerstudenters kunst- og kulturkompetanse.
 • Fagdøgn for musikere, 24.-26. oktober. Fagdøgnet gir inspirasjon, verktøy og kompetanse til musikere som ønsker å lage gode konsertproduksjoner for barn og unge. Samlingen foregår parallelt med Marked for Musikk.

November